Antwerpse Ring van plezier

Antwerpse Ring van plezier is bijna rond…

Wie dacht dat we eindelijk een oplossing gingen krijgen voor de mobiliteitsproblemen in en rond Antwerpen (files, onbereikbaarheid), samen met een betere leefomgeving, is er denk ik aan voor de moeite.

De Vlaamse regering besteedt (van ons taxgeld) een slordige 1,2 miljard euro in een hele resem maatregelen om stukken van de ring te verlagen (!) en te overkappen. Deze beslissing viel in Juni 2018, na vele jaren van overleg en getouwtrek.

Het hoofdprobleem blijft echter onbesproken: het verminderen van het aantal auto’s (of gifspuiters zoals ik ze graag noem in polariserende tweets).

Ik zie niet in hoe een overkapping op bepaalde plekken, het aantal auto’s gaat terugdringen. Er blijven er evenveel rijden, door een tunnel, brug, of onder een overkapping. Da’s ook niet de bedoeling van een overkapping.
Meer nog, door de toegenomen infrastructuur die men langst de Ring plant, zal er méér verkeer komen dat allemaal met verbrandingsmotoren zal gebeuren waarschijnlijk. Want meer vertier, meer opgewaardeerde wijken, betekent ook meer auto’s.

Er zit ook een zekere… trend… in al deze projecten.

Een eerste van die trends zijn een handvol maatregelen tegen de geluidshinder van de Ring zelf (doet niets afbouw aan het verkeer op zich, en onttrekt de onmiddellijk merkbare impact een beetje). Dit is op zich niet goed of slecht, … voor de bewoners in die buurten zal het wel helpen om geluidsdempende bermen te zien verschijnen, maar daar houdt het dan mee op. Verder levert het enkel werk op voor aannemers.

De tweede trend is meer verontrustend; het verlengen en uitbreiden van parken en groene zones (op zich OK uiteraard) die wanneer je iets meer details opvraagt, blijkbaar puur als recreatieve ruimte moeten dienen.

Het is niet zo dat men een park of bos gaan uitbreiden, neen, men gaat een park en een groen zone verbinden door middel van een overkapping. Waar men dan weer “events” kan inplannen, net zoals in de rest van de stad.

Een overkapping tussen Hof Ter Look en Het Rivierenhof bij voorbeeld is heel nuttig wanneer je deze zone een verlenging van het park zou laten zijn, en dat park dan ook PARK zou laten blijven. Niets is minder waar, onze parken worden nu al te pas en te onpas gebruikt voor loopwedstrijden, concerten, festivals, … het is duidelijk dat men de zone waar nu zaal Trix, Sportpaleis en Rivierenhof is gelegen meer van plan is: men wil mega events en festivals doen.

Kortom; evenveel, of zelfs méér verkeer, en meer evenementen vooral gericht op de randgemeentes en toeristen, da’s wat ik in deze plannen vooral zie naar boven komen. Wat meteen past in de ellenlange lijst van feesten en grote publiekstrekkers die het hele programma van “Zomer van Antwerpen” vullen elk jaar.

De core-business van de Stad Antwerpen lijkt wel van haven en industrie, te zijn verschoven naar toerisme en evenementen.

Telkens stroomt het geld naar de stad en haar bevriende organisatoren , terwijl de overlast, onbereikbaarheid en vervuiling terug in de nek terecht komen van de inwoners van dit pretpark. Nog een paar jaar, en je kan een hek rond Antwerpen plaatsen en inkom vragen, met een kassa waar je meteen een jaarabonnement kan kopen.

En ja, een stad mag leven en een feestje hebben op tijd en stond, maar het totale overaanbod en “Eftelingisering” van deze stad begint stilaan belachelijke proporties aan te nemen: gaande van een cruiseschip-kaai tot het plaatsen van beeldjes voor Japanse toeristen, tot het gebruiken van groene zones voor allerhande evenementen bijna wekelijks.

Geen plein, straat of park is nog veilig voor deze pretparkzucht van de stad, elke straat heeft wel z’n eigen festival en in de zomer moet je blijkbaar in zowel je voor-, als achtertuin een zomerbar hebben met bijpassende muziek.
Tot onze groenplaats toe moet alles blijkbaar een groot feest zijn elke week: met kraampjes, dansen en muziek maar vooral ook veel verbruik en bier. Meer overkapte gebieden betekent dus ook meer plek voor al deze events waar men zo tuk op is.

Dat je intussen 55 minuten nodig hebt om met een tram van Borgerhout tot in Merksem te geraken, … is bijzaak.
Dat er na al deze werken nog evenveel vervuiling zal zijn naar alle waarschijnlijkheid, is ook bijzaak.

Maar we kunnen intussen wel een “AG insurance 10 miles” lopen over de overkapte Ring of een festival bijwonen in’t Rivierenhof niet?.
Want sporten en dansen houdt de mensen kalm.

Men had beter maatregelen genomen om het verkeer zelf terug te dringen denk ik. Kost minder, en heeft een onmiddellijk effect op het milieu en leefbaarheid van de stad. En dan kan je nog altijd bepaalde parken een stuk laten uitbreiden in plaats van nog meer bomen te kappen.

Intussen trachten we voort te ploeteren, met de wetenschap dat er nog steeds evenveel auto’s zullen op de baan blijven, en evenveel mensen “eens een toereke” gaan doen naar het park, waar ze hun terreinwagen kunnen parkeren en daarna een concert meepikken van de cultureel verderf bands die uit de juiste stal komen (want echte cultuur, heeft men al 4 jaar geleden de strot dichtgeknepen door de subsidies te schrappen uiteraard).

Klappen in de handen, wiegen met de heupen, en koop een CD van de Ketnetband zou ik zeggen.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku