Bejaarden in het verkeer

De voorbije twee weken kon je er moeilijk naast kijken, het ene incident na het andere kwam in het nieuws waarbij telkens bejaarde automobilisten een ongeval veroorzaakten.

Ik geef er hier twee voorbeelden:
Bejaard koppel rijdt spook op de E313 en knalt tegen een gezinswagen. Enkele dagen later, een bejaarde verwisselt rem-, en gaspedaal en plet een vrouw tegen een andere wagen.

Waar de verplaatsingen van bejaarden (die vaak hun rijbewijs zonder enige vorm van tests destijds hebben kado gekregen!!!) zich in de zomerperiode meestal verplaatsen ‘om een toereke te doen’ is het in de winterperiode erger gesteld met hun gedrag in het verkeer.
Bejaarden maken in de wintermaanden veel verplaatsingen met de wagen omdat het slecht weer is (te koud, te nat) en men dan maar naar de bakker of op familiebezoek gaat met de auto.

Het is bijna schrijnend aan het worden, de bejaarden in het verkeer zijn meer en meer een regelrechte ramp. Vooral de generatie die nu tegen de zestig aanloopt of daar net gepasseerd is heeft een mentaliteitsprobleem: ze willen kost wat kost blijven rijden, hebben een soort van ‘ik ben oud’ principe, waardoor ze misbruik maken van hun leeftijd om gewoon hun zin te doen op de baan, ze reageren nauwelijks en deinzen er zelfs niet voor terug agressief te worden wanneer je hen terechtwijst ‘als snotaap’.
Is het zo erg om je auto aan de kant te laten wanneer je het niet meer kan? Is het zo veel “leuker” om voor oude zak te worden uitgescholden omdat je op een baan waar je 90km/u mag rijden tegen 35 op het linker rijvak bent aan het strompelen om een paar honder meter verder te kunnen afslaan naar je favoriete supermarkt?

Welnu heren en dames op leeftijd: vele jongeren die pas hun rijbewijs hebben rijden pakken beter dan jullie. Soms een beetje sportief en wat te snel, maar al bij al rijden ze veel beter dan hun oma’s en opa’s. Ze zijn niet alleen opgeleid, hebben niet alleen voldaan aan zeer strenge criteria (door politci opgelegd die meestal door de grote delen senioren werden verkozen) deze jongeren hebben ook een beter gehoor, zicht en reactievermogen.

Deze mensen hebben, in tegenstelling tot de bejaarden van vandaag, WEL een theoretische test moeten afleggen waar ze de huidige verkeersregels moesten kennen. Wat niet kan gezegd worden van de bejaarde dame die ik deze week tegenkwam en dacht dat ze tijdens het oprijden van een rond punt voorrang had omdat ze van rechts kwam, de verkeersborden en haaientanden had ze niet echt gezien.
Bejaarden (en eigenlijk alle weggebruikers) zouden om de vijf à tien jaar zeker al voor het theorie gedeelte een test moeten afleggen. Dit verhoogt de kennis en de veiligheid van iedereen.

Het is hallucinant dat deze mensen op onze wegen zijn toegelaten,… ze hebben NUL parate kennis over de verkeersregels, rijden vaak met compleet niet onderhouden auto’s (aangezien ze toch nooit ver rijden denken ze dat controle niet voor hen is), en ze zijn meestal ofwel veeeeel te traag aan het rijden of veel te snel.

Dat onze politici hier totaal geen punt van maken is een schande. Zijn ze misschien bang ‘hun’ kiespubliek af te schrikken met hoognodige maatregelen tegen dit zootje ongeregeld?

Mijn voorstellen:
– Hou een zes maanden durende ‘crackdown’ op bejaarden in het verkeer. Dit betekend: aan de kant zetten van iedereen met een vijf-digit nummerplaat of wie ouder is dan 50, waarna men een test uitvoert op alcohol in het bloed, theoretische kennis van de wegcode, gezichtsvermogen, reactievermogen. Gevolgd door een nazicht van de verzekeringspapieren, rijbewijs en de technische staat van de auto met bijhorende documenten.
– Hierna een algemene test invoeren om de tien jaar voor iedereen en om de vijf jaar voor vijftig-plussers, inclusief theorie en praktijk zoals de nieuwe chauffeurs ze ook moeten afleggen.
– Ontraden van overbodige verplaatsingen door controle uit te voeren op plekken waar veel bejaarden komen; een ontradend effect creëren waarbij ze richting openbaar vervoer worden gestuurd.

Ik durf zelfs beweren dat we allemaal minder lang in de file zullen staan wanneer deze maatregelen waarheis zouden worden, dan hebben we zelfs geen Oosterweelverbinding nodig denk ik 🙂

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku