Besparen (deel 8) – Amusement, uitgaan

Wanneer je minder inkomsten hebt door je werkloosheid, is het belangrijk toch actief te blijven, positief te denken en je af en toe eens te amuseren.
Dit amuseren kan vaak veel geld kosten. Vandaar dat ik een aantal activeiten wil belichten die niet veel geld kosten en waar je je toch kan vermaken, zelfs als dopper.

Bij het uitgaan is het belangerijk dat je dit doet met mensen die je goed kent, en die jouw goed kennen. Hierdoor kan je als dopper gerust vertellen tegen je vrienden dat je niet veel geld kan uitgeven die avond. Zeg dit uiteraard wel op voorhand, om niet voor lastige situaties te komen staan (zie mijn blog entry over restaurantbezoeken).
Meestal is het geen probleem om te zeggen dat je niet mee rondjes betaald, maar gewoon je eigen drank alleen zal bekostigen. Het is ook geen probleem om gewoon te zeggen dat je krap bij kas zit en daarom niet naar exclusieve cocktailbars, casino’s en discotheken wil meegaan. Deze oorden zijn voorbestemd voor de mensen die nog willen en kunnen met geld smijten, iets waar de meeste werklozen dus maar beter wegblijven (tenzij je je graag belachelijk maakt).

Kortom, maak duidelijk dat je geen hele avond gaat heen en weer trakteren met sterke drank, want een avondje uitgaan kost op deze manier snel 100 EUR of meer, wat op een budget van 700 à 800 EUR uiteraard niet leefbaar is.

Ik beperk me zelf meestal tot cafébezoeken of concerten waar ik op voorhand weet hoeveel het me gaat kosten, ik hou wel wat reservegeld bij de hand voor het geval je oude bekenden tegenkomt en het duurder wordt, anders ben je asociaal en kan je maar beter gewoon thuis blijven.


Gepubliceerd via http://dagboekvaneendopper.blogspot.com/