Colmar – Europa Park

In’t kort onze trip naar Colmar en EuropaPark.
Om te beginnen is het een heel eind rijden, maar de moeite om eens te zien. De Fransen hebben een van de mooiste gebieden van hun land jammer genoeg volgepropt met de rottigste stoort luie zeikerds die je je kan voorstellen. Ze hebben de commeciële ingesteldheid van een baviaan, de vriendelijkheid van een ijsbeer, en de kennis van de wegcode van een pasgeboren kuikentje, jammer genoeg proberen ze toch een zekere inkomst te halen uit toerisme…
Onze eerste stop was Colmar, dan Riquewihr, Obernai, Hunawihr,…
Ook even langst kutstad Straatsburg geweest… dit is eigenlijk niets meer dan een aaneengeregen reeks bankkantoren, met daartussen struiken en agressieve chauffeurs. Een compleet kille, ongezellige rotstad waar ze me nooit meer terugzien. Een nachtfoto van het centrum.

De streek waar men de Pinot wijnen maakt is echt wel mooi. In de historische centra heeft de bouwstijl iets weg van Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland tegelijk. Het was er in ieder geval rustig, wat ook wel eens mag. Geen TV’s, geen grote reclameborden, geen drukte, geen roepende kindjes, geen ‘jongeren’ die voor problemen zorgen… maar gewoon op een terrasje zitten , wijn drinken en naar de mooie omgeving kijken terwijl je iets besteld met uien en kaas.

Enkele sfeerfoto’s van de buurt van Requewihr en Hunawihr: 1 2 3

Voor wie er zelf eens naartoe wil gaan: ga vooral voor de rust en de wijn – verwacht geen service want sommige fransen zijn te lui om je zelfs een menukaart te geven of om te antwoorden als je iets in hun eigen taal vraagt. De mensen maken hier enorm lekkere koekjes die ze op straat verkopen, en de wijn is echt uitstekend. De lokale bevolking spreekt hier een kruising tussen Duits en Frans, waarbij men in plaats van ‘Qui’ ‘Ja’ zegt… een raar effekt wel.

Aangezien een complete, typisch franse bitch (gros vache), van een hotelketen die we niet gaan vermelden, onze reservatie niet echt wilde uitvoeren zoals vermeld op de papieren, mede ook uit moetwilligheid en pure gemakzucht, zijn we op zoek gegaan naar een ander hotel. Dit bleek gene enkel probleem. Als je goedkoop wil overnachten , maar correct wil behandeld worden (zelfs in Frankrijk), en nog een enorm lekker ontbijt krijgen ook, kan je eens kijken bij de Bonsai hotel keten. Super goedkoop maar echt wel ok, zeker om even op doorreis een nachte te blijven slapen.

De dag daarop na een verfrissing en een ontbijt naar EuropaPark gegaan, onze eigenlijke bestemming. Een pretpark is een pretpark uiteraard, niet veel over te vertellen normaal.
Dit pretpark was echt wel knap opgebouwd, enorm proper (op z’n Duits). De silverstar (heavily sponsored by Mercedes) is de langste railway van Europa, en dat hebben we geweten, … het ding blijft duren, en is echt wel een toffe rush eigenlijk,… zeker de moeite (geen fritten eten eerst). De rest van het park is opgebouwd in de verschillende stijlen van de Europese landen. België is hier niet echt Europees zo te zien, want we waren niet vertegenwoordigd, al vroegen we ons af wat men in het Belgische gedeelte zou laten zien. Buiten een frietkraam en bierstandjes denk ik niet dat je meteen veel spectaculairs kan tonen… maar ok, Duitsers zijn vindingrijk.

Er was telkens wel een soort van humor in de verschillende landen geslopen. Zo waren volgens dit Duitse attractiepark, alle Zwitsers dikke, tot ‘s middags in hun bed liggende kaas en wortelen in een pot fijnstampende mensen die graag achter kippen liepen en waren de hollanders een bende piraten die Chinezen hun huizen in brand staken. In het Spaanse gebied kon je dan weer walgelijke Italiaanse spaghetti eten en naar Romeinse gladiatorengevechten gaan zien, Portugal bestond uit schamele hutten en slecht in elkaar getimmerde bootjes, en als klap op de vuurpijl was er een Noors vissersdorp waar je fishburgers kon eten en plushen olifanten kopen.
De mensen liepen vrolijk van sfeer naar sfeer rond. Het was hier trouwens uitzonderlijk goedkoop op deze Duitse mini-versie van de Champs-Elysee. We konder er zonder problemen een cocktail drinken met zicht op de Seine (10 op 20 meter hier:)

Ergens was ik blij dat ons land hiet niet geportreteerd werd. Voor je het weet sta je tot je knieën in de mayonnaise aan te schuiven voor een attractie waar je op een vliegende servela door een hoop chocoladesaus vliegt of ben je Brusselse wafels aan het eten in een van de bollen van een nep-atomium.
Enkele sfeerfoto’s:
Dit is hartje Parijs.
En het Scaninavische dorp.
En de vrouw met de ergste job ooit. (Terwijl er een 1000 aanschuivende mensen staan op te kijken vitrine’s kuisen en de nodige commentaar op je lichaamsbouw op moeten vangen is deze vrouw haar job blijkbaar,… ik ben er meteen een stapje over gegaan door er met een flits een foto van te nemen)

In ieder geval een enorm tof pretpark, met echt wel coole attracties. Gewoon een dagje goeie ouderwetse fun kan je hier wel beleven eigenlijk. Overal valt er wel wat de doen, te eten of te drinken, … zeker de moeite als je van snelle rollercoasters houdt,… elke dorp binnen het park heeft wel minstens 1 coaster… Met als absolute topper de silverstar uiteraard.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku