De 5 boeken die het leven van Kim0raku veranderd hebben

De VRT pakt graag uit met eender welke B, C of D-list “celebrity” BV even te laten uitleggen welke 5 boeken zogenaamd hun leven veranderd hebben.
Ik vind het nogal straf dat bekende mensen een podium hier voor krijgen, … ik zou het begrijpen moest er een belangrijk iemand, die effectief iets groots heeft verwezenlijkt, een toelichting geven en wijzen naar een bepaald boek dat hem of haar heeft geïnspireerd.
Wanneer je dan als krant de link tussen de verwezenlijking en het boek zou duiden, kan dat nog iets interessants opleveren, … misschien was dat de oorspronkelijke opzet.

Dit concept is echter zo sterk verwaterd dat je iemand die nauwelijks iets heeft voortgebracht dan gaat zitten opscheppen over welke boeken ze zoal hebben zien passeren in de boeken top-10 de laatste paar jaar en dan krampachtig een link trachten te maken met hun eigen persoontje en zogenaamde prestaties, als daar zijn: afvallen, meedoen aan domme spelletjes, aan bankzitter zijn bij een politieke partij of het dragen van korte rokjes op een podium terwijl er een slechte mixtape speelt.

Waarom geen tegenbeweging beginnen dacht ik? Iederèèn’s boeken-die-ons-leven-veranderden is gewoonlijk interessanter dan wat deze BV’s allemaal hebben gelezen.  Ikzelf ben een nobody, een luie blogger, 10+ jaar aanwezig in verschillende vormen op twitter en mislukt schrijver (want ik kom niet op TV hé). Mijn prestaties zijn vooral: afvallen, en een podcast maken …. 🙂

Dus hierbij de komende dagen mijn #5boekenvaniedereen

Boek nr 5.

“Propaganda” – Eduard Bernays

De meest gehate man ooit, waar niemand bij het brede publiek ooit van hoorde, E. Bernays.
Niet alleen een fascinerend iemand, maar de grondlegger van zowat alle soorten moderne campagnes en PR. Zijn boek Propaganda legt uit wat de term precies inhoudt voor hem en hoe hij het tot zijn product trachtte te maken, alsook hoezeer hij probeerde de term terug in een minder negatieve licht te plaatsen (wat nooit is gelukt). Dit boek geeft de originele tekst uit 1938 met de nodige duiding en uitleg, en is een must-read voor zowat iedereen, ook buiten marketing, politiek of productie. Wanneer je deze persoon niet kent, geeft het meteen ook een mooi beeld over de ‘tweede laag’ die onder vele campagnes speelt. De gelijkenissen met wat we in de Vlaamse politiek zien gebeuren de jongste 10 jaar, is louter toeval, ehem.
Dit boek was voor mij zeer belangrijk aangezien ik vele ideeën en bedoelingen wel door had, maar niet kon plaatsen. Toen ik voor het eerst over Eduard Bernays hoorde, begreep ik niet (en daarna vooral wèl) waarom men deze man op school nooit vernoemd heeft. Zijn naam zou even bekend moeten zijn dan de groten der aarde, want zijn impact is overal, en altijd aanwezig, wat niet van al te veel beroemdheden kan gezegd worden, hoe bekend hun naam ook moge wezen. Een must-read… punt uit.

Engelstalig
Paperback / e-book
september 2004
175 pagina’s
Stock Image
Edward Bernays

Published by Ig Publishing, United States (2004)

ISBN 10: 0970312598 ISBN 13: 9780970312594

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku