De afhaal-industrie

Colruyt en Delhaize zijn allebei actiever in aan het spelen op de zogenaamde afhaalpunten.
Delhaize Direct bijvoorbeeld, is de laatste weken in inkele van hun filialen vrij prominent aanwezig.
Het concept is eenvoudig: De klant bestelt via een website waar zowat ieder product van de supermakrt kan gekozen worden, waarna werknemers van de desbetreffende supermarkt gaan voor u de boodschappen doen en het lijstje dat de klant bijelkaar klikte klaarzetten. De klant gaat deze boodschappen dan op vooropgesteld tijdstip afhalen en ter plekke betalen.

Zelf heb ik deze vorm van winkelen geprobeerd, en ik moet zeggen dat het efficiënt loopt. Hier en daar nog wel wat kinderziektes (zoals rare alternatieven voor producten die niet binnen zijn), maar al bij al loopt het vlot.
Je bent gemiddeld op 5 minuten buiten met je boodschappen, tijd die je normaal al ruimschoots kwijt bent aan de kassa alleen.

Ook Colruyt is deze vorm van winkelen verder aan het uitbouwen, tot verdeelpunten buiten de supermarkt toe. Allemaal positief, alles wat ons van het tijdrovende en totaal breinloze winkelen kan weerhouden is prima voor mij. Alleen stel ik me de vraag in wat voor een maatschappij we terecht komen wanneer één van de symptomen blijkt het niet-meer-zelf-kunnen-winkelen te zijn.
Het is zo dat mensen die werken zo vaak vast zitten in de file dat je nauwelijks nog naar een supermarkt geraakt. Aangezien we hier met een torenhoge loonkost en bedrijfsbelasting zitten is het langer openhouden (tot elf uur ‘s avonds ofzo) niet echt een optie voor de supermarkten.

Ik merk zelf dat supermarkten steeds voller worden (er zijn ook meer en meer mensen) en dat de bevoorrading niet altijd vlot verloopt. Vele rekken zijn leeg, en de kwaliteit is niet altijd perfect.
De reden dat ik voor Delhaize Direct ga is dat ik simpelweg geen tijd heb om een uur tussen mensen te lopen woelen op zoek naar een onbeschadigde paprika of de laaste pot haargel ofzo.  Het is veel eenvoudiger om je goederen te gaan afhalen. 
Wanneer men nu nog meer afhaalpunten opricht en vooral sneller je goederen klaarlegt is alles voor mij prima.

Ik denk dat er binnen afzienbare tijd meer en meer mensen naar dit systeem zullen (moeten) overschakelen om hun boodschappen nog rond te krijgen.  Het is dan zeer de vraag of dan de wachtrij bij zo’n afhaalpunt niet langers wordt dan aan de kassa… De scalability van dit systeem heeft immers zo z’n limieten.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DS32H79V

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku