De Tijd heeft geen intrinsieke waarde, PAS OP!

Ik ben zelf overduidelijk pro bitcoin en schrijf een blogpost, geen nieuws.

De berichtgeving over bitcoin in Vlaanderen is ronduit kinderachtig. Daarom de titel hierboven, die ik met opzet even click-bait achtig maakte dan al de rest van de HLN zever.

Vodjes als De Tijd en HLN (vooral), roepen al 6 jaar “oh pas maar op, niet investeren, het gaat crashen”. En dat herhalen ze en herhalen ze, als was het een aflevering van FC de Kampioenen (zelfde publiek waarschijnlijk).

Ja, als ge elke maand zegt dat iets gaat crashen, en het gaat al sinds begin jaren x 3 miljoen %, dan ben je als krant niets anders aan’t doen dan je lezers, je doelpubliek aan’t bang maken en halve info aan’t geven.

Wat er op macro-economisch vlak gebeurt met inflatie, 2950 miljard euro bij printen, of waarom grote beleggers en fondsen ook in BTC stappen, is allemaal van geen tel voor hen blijkbaar. Ze kijken er nog steeds naar, alsof het een ponzi is, een spel, want da’s hetgeen hun doelpubliek al 6 jaar te horen krijgt van deze kranten en da’s dan ook de makkelijkst te onderhouden confirmation bias.

Geen journalistiek maar PR.

Nochtans is het zulke kranten hun taak eigenlijk, om mensen correct en zo objectief mogelijk te informeren. Zeker wanneer er een nieuwe asset class opduikt. (Tot 2015 zwegen ze meestal over bitcoin, tenzij er een nagatief nieuwtje te rapen viel).

De opgekropte negatieve kleinVlaame opinies contra bitcoin, kan je eventueel altijd in een column of opiniestuk stoppen in je krantje.
Maar een echt nieuws artikel zou echter iets meer mogen bevatten dan de bank-PR en het napapegaaien van wat anderen u influisteren. Het is overduidelijk dat er van ergens instructies komen, en vermits de meeste mensen die men bij DPG over bitcoin aan’t woord laat regelrecht uit de bankierswereld komen, kan je raden waar ze staan tegenover een syteem dat een groot stuk van HUN bubbel bloot legt.
Intussen blijven ze zelf intrest op bijna gratis uitgeleend bij verzonnen geld opstrijken om de gewone bevolking armer te maken.

Men richt zich bij het afbreken en ontraden van bitcoin dan vooral op argumenten die rond 2013-2015 gangbaar waren en intussen achterhaald zijn.
(zoals de al-oude boutade dat er “alleen criminelen” in zitten… wat intussen door verschillende studies is ontkracht, een echte journalist gaat deze studies ook lezen en meegeven aan z’n lezers zou ik denken, jammer dat zulks niet gebeurt).

Een paar zaken om te bedenken voor de lezers (want de journalisten bij DPG-media zijn niet echt journalisten, maar eerder handlangers van een regime dat mensen zo arm mogelijk en dom mogelijk wil houden).

De lezers zijn wel nog te redden denk ik. Bedenk u bij voorbeeld waarom een krant eerst 3-4 jaar over een nieuwe, zeer impactvolle uitvinding zweeg? Waren ze zo erg ongeïnformeerd dat ze zelfs niet over bitcoin schreven? Of nemen ze hun taak als beleggings en business krant niet meer serieus?
Nochtans hebben ze in diezelfde redacties wel zitten dwepen met een echte louche “coin” zoals de artikels die over Ripple verschenen in die kranten, waarbij werd gesteld dat het weldra door de bankwereld ging gebruikt worden, wat pertinent onwaar was, en een 1 on 1 copy was, van wat het bedrijf achter Ripple naar al deze redacties had gestuurd als PR. Puik werk, … terwijl je na 1 min. zoeken op youtube bv. een pracht van een uitleg vond van oa. Tone Vays over de scam-level van ripple.
Maar helaas, dat kost enige moeite, en het is makkelijker op de PR te copy-paste’n natuurlijk. En dat doen jullie over bitcoin ook, en wie weet… ook over bepaalde aandelen.

Bedenk ook beste lezer, waarom men u zo bang wil maken, van een belegging die ALLE andere beleggingen van de afgelopen jaren totaal weg heeft geblazen qua opbrengst? (goud, huizen, aandelen…) ( zie: www.casebitcoin.com )

Bedenk u ook wat De Tijd en HLN u al hebben aan “opportunity cost” hebben gekost.
Iemand die door een HLN artikel in 2015 geen bitcoin kocht, maar er anders 1000 euro had in gestopt heeft dankzij deze “kranten” toch mooi 100.000 euro opbrengst NIET gehad.
Ik zelf zou een krantje dat me dit soort geld heeft gekost, nooit nog zelfs maar openklikken.

Maar intussen blijven de flut-artikels elkaar opvolgen. Toen gisteren bitcoin een 20% zakte, klonk het “dat vele beleggers verkochten” … neen maar, goed werk. Stevig. 🙂

En ja, elke belegging gaat wel eens neer, bitcoin zeker, om de 3,5 jaar ongeveer gaat er een bull market zijn, die daarna weer daalt, tot wel 70%. Dat weet je ook als je informatie krijg en leest (niet via de tijd dus).

Waar ik niet tegen kan, is echter de totale onwetendheid die blijft gecultiveerd worden door zogenaamde kranten zoals De Tijd, waar men dan gewoon herkauwd wat er in notoire zwartkijkers en losers als Zerohedge hun artikels stond.

Wanneer je je informeert (echte info) over bitcoin, start dan hier (lopp.net ) of denk zelf, en dan denk je nog altijd wat je wilt. Ik merkte echter de voorbije weken en vooral voorbij 3 dagen dat er veel haat en totale onwetendheid heerst over bitcoin, en dat komt vooral omdat onze media er een sport van maakt (in wiens opdracht?) om de kudde lezer zo min mogelijk te informeren.

Nog een laatste bedenking, wanneer bedrijven stilaan honderden miljoenen beginnen veilig stellen in bitcoin, in plaats van in cash te laten staan, is er misschien meer aan de hand dan “een zeepbel”.

De zeepbel… De mantra die we al 10 jaar horen over bitcoin… terwijl men 3000 miljard euro heeft bijgeprint. (of kijk eens naar uw huizenmarkt wanneer je het over zeepbellen wilt hebben:).

Bitcoin was volgens De Tijd en hun domme broetje HLN in een zeepbel op 300 euro, op 1000 euro op 3000 euro, op 10000 euro en op 20000 euro en nu ook op 30000 euro.
Hoe lang kan je je belachelijk maken beste DPG media? Hoe lang kan je complete clowns zonder info hun gedichtje komen laten opzeggen dat mensen echt screwed?

Ik kan u voorspellen dat ze op 100.000 euro nog steeds hun clowns van dienst gaan bovenhalen om te zeggen “pas maar op bang Belgje, niet investeren hoor…’t zit in een bubbel”. (en zelfs al zit het in een bubbel, newsflash: ALLES zit in een bubbel: van aandelen, de S&P500, over de huizenmarkt tot crypto… ALLES).

Het probleem dat ik hier vooral mee heb, is dat dit als nieuws wordt verkocht, en niet als een opinie.
Moest een bankier, of journalist van DPG media in de Tijd z’n opinie schrijven over bitcoin, en dat tot op de grond afbreken (waar ook argumenten voor zijn te vinden zouden kunnen zijn), dan is dat ook niet prettig om lezen, maar tenminste wel duidelijk een opinie.

Wat ze nu doen is mensen “nudgen” richting wat de journalist denkt (of moet zeggen van z’n broodheren) en het als nieuws verpakken. U kost mensen VEEL geld.
De ‘exeperten’ die opvoeren komen ook allemaal uit de zelfde crew van zerohedge achtige zwartkijkers, of bank-gerelateerde ‘goedgekeurde’ mensen, … allemaal namen die in de cryptospace zelf NIEMAND kent. De expert die ze vandaag opvoerden bij voorbeeld, dook pas in de 2017 hype op in deze space, met een flutboekje dat niet verkocht. Puik werk alweer. Maar waarschijnlijk zoeken ze hun experten net zoals ze hun beurstips zoeken:)
Die ‘expert’, had het ook nog steeds over tulpenbollen, een argument dat al in 2015 achterhaald was).

Meer nog, wat met andere zaken waar jullie misschien ook niets van af weten, en dan maar de PR overnemen van een firma, of een Britse zwartkijker z’n tweets en artikels vertalen en reposten (yep, I noticed, ik lees die ook 😉

Als er iets wel dikke vette zeepbel is zonder ‘echte waarde’, is het de journalistiek van De Tijd.

Bitcoin is niet zaligmakend, akkoord, en je kan er (als je dat al wilt) zeker kritiek op geven die wel fundamenten heeft. Probeer echter de kern niet uit het oog te verliezen, dat het een niet-confisqueerbare vorm van waarde-opslag is, die niet verslijt, niet fysiek moet getransporteerd worden zoals goud, en vooral toelaat om omruilbaarheid 1 op 1 te krijgen (1 bitcoin van jou, blijft evenveel waard dan 1 bitcoin van mij).
Daar kan je discussies over hebben, en kanttekeningen bij maken, da’s zeker waar. Maar begin dan niet over tulpenbollen (een feit dat historisch trouwens ook niet helemaal klopt) of maak dan geen mensen bang als business krantje.

Toen elektriciteitstoevoer voor het eerst werd gecommercialiseerd maakte mensen mensen er ook bang van.
Stop met mensen bang te maken via PR van bedenkelijk allooi, maar informeer mensen. Da’s jullie taak.


Kim De Vos @kim0raku op twitter

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku