De “Truth-seeking” Vlamingen

Of hoe eer een golf aan nep-wetenschap op ons af zit te komen.

Zelf ben ik iemand die, puur om entertainment redenen en vooral om de geest te oefenen, graag zogenaamde conspiracy podcasts beluistert.
Het is niet alleen lollig, maar raar genoeg leer je er veel van bij over zaken waar je vaak nul komma nul van af wist. Waarna je èchte bronnen kan raadplegen.  Zo heb ik de theorieën van Eduard Bernays ontdekt, dankzij een of andere conspiracy-fruitcake, maar daarna z’n boeken en de uitleg eromheen gelezen, en die was WEL interessant (en echt).

Naast deze entertainment-bronnen, beluister ik ook veel echte zaken, van een BBC cast tot reeksen over geschiedenis, wetenschap en economie, allemaal uit respectabele, peer-reviewde, oorsprong (mensen die echte boeken uitgeven, bij een echte respectabele uitgeverij of universiteit en daar dan hun echte naam, de nodige bronvermelding en foto bij durven plaatsen bij voorbeeld :). 

Groot is dan ook mijn verbazing, om meer en meer Vlaamse bronnen en politici, de taal en retoriek of sfeerschepping te zien gebruiken van deze zelfde conspiracies die ik beluister uit Amerika. 

Voor alle duidelijkheid: ik luister niet naar “infowars” en gerelateerde zaken (die ook binnen die wereld al lang als ‘sell outs’ worden bestempeld al zeker sinds 2016), maar eerder naar zaken als de Congressional dish, the Highersidechats en aantal prepper-shows en meer niche-onderwerpen die ik even niet ga vermelden hier om mensen niet op ideeën te brengen.
Ik tracht me toch enigszins uit te dagen door naar zaken te luisteren die ten minste proberen hun zaken en uitleg te onderbouwen en niet gewoon brullen “het is zo”. Het mag zeker wat meer zijn.

Import

Wat echter vaak het probleem is in Vlaanderen, is de traagheid waarbij de molen draait en men zaken ziet overwaaien naar hier. Bij de conspiracy-verhalen is dit niet anders, iets wat ik reeds rond 2014-2015 hoorde, wordt nu zachtjes (en slecht vertaald) overgedaan door een aantal mensen die opeens het licht hebben gezien en allerlei beweringen zomaar overnemen.
Het grote probleem is dat ze het als nieuws en ‘meningen’ proberen te verkopen (zo begint dat: twijfel zaaien is altijd nummer 1 op hun lijst, anders verkopen ze niets).
Met als afnemers van deze verhalen, een gretig publiek van rechts-radicalen (denken ze toch van zichzelf) en mensen die zichzelf heel graag auteur of journalist noemen maar niets meer zijn dan slechte vertalers met een fantasie die soms op hol slaat en een stuk of 12 straatkatten in hun living.

Het meest duidelijk voorbeeld van deze conspiracy-toestanden die hier binnen slopen zijn de (uit Nederland afkomstige) climate-change deniers, … met IDENTIEK dezelfde, reeds vaak doorprikte, argumenten die als meningen, blogposts en nieuws worden aan de man gebracht. Hier had ik het al over in mijn eerdere blogpost over de Vlaamse klimaatontkenners. We zien dit ook al bij de anti-vaccinatie mensen en de mensen die beweren dat we in een simulatie leven. 

Wat er aan komt, en hierbij waag ik me aan een voorspelling, is nog meer van dat fraais. Wanneer men merkt dat politici (toevallig allemaal van rechts-conservatieve partijen of ultra-rechts om een of andere reden) ook op die kar springen. En daar zit dus geld.

Wanneer er geld zit, zijn zulke “auteurs” (van zelf-uitgegeven boeken vol lay-out en spellingsfouten onder pseudoniem) er als de kippen bij om hun graantje mee te pikken teneinde hun huur te kunnen betalen voor het zolderkamertje bij hun oom en tante. Terecht ook, want met het schnabbelen op paranormale beurzen en bijeenkomsten van verzamelaars ‘magische stenen’ kom je meestal niet verder dan enkele honderden euro’s per maand. Net genoeg om weer een wichelroede te kopen en een boek over “de echte wereldgeschiedenis” of onthullingen uit “Gobekli Tepe”.
Maar ik dwaal af.

Ik ken dit soort mensen maar al te goed intussen. Ik geef grif toe om vrij diep in deze wereld te zijn gezakt door te veel van hun werk te beluisteren en te bekijken, op de lange duur begin je bepaalde zaken voor waar aan te nemen, echt, ook wanneer je WEET dat het niet zo is.  Ze starten allemaal met het voldongen feit dat de aarde plat is en de maanlanding fake is, daar moet je zelfs niet over komen zeuren. Bijna allemaal hebben ze enorme voorliefde voor “13” en “666” of een piramide-symbool (eender waar er zo’n symbool voorkomt is uiteraard meteen een vrijmetselaars/satanische groepering of heeft een geheime betekenis, achter alles zit meer, want de “geheime elite” stuurt ons continu boodschappen (ja, ook in Hollywoodfilms). 

Wat er dus aan komt binnen het jaar na dit schrijven is:
-Vlaamse platte-aarde promotors
-Mensen die denken dat elke terreur aanslag fake is, en er acteurs gebruikt worden om de gewonden te spelen (telkens dezelfde Australische of Londense toneel-groep en crisis-acteurs die ingezet worden).
– De Titanic is nooit gezonken, het was het zusterschip dat door JP Morgan werd tot zinken gebracht om de Centrale bank in de VS te kunnen oprichten omdat al de tegenstanders toevallig op dat schip zaten.
– De maan is hol van binnen en er woont ‘iets’ (of de variant waarbij de maan een projectie is)
– De aarde is plat (en Vlaanderen ligt waarschijnlijk vlak in’t midden, dat zal de variant zijn hier 🙂
– We hebben een basis op Mars, en ongeveer iedereen die belangrijk is, gaat daar regelmatig even op bezoek om een concert van Michael Jackson bij te wonen, in een kolonie vol kindjes, die door de Queen van Engeland werden uitgekozen, inclusief Maddy McCann (die niet verouderd is uiteraard door een geheim process van verjonging dat alleen de elite weet)
– Er zijn microben op Mars die kerosine schijten (vandaar de rode kleur).
– Er is een basis op Antarctica waar alle superrijken een bunker hebben (daar wil ik nog zelfs in komen, eerlijk gezegd 🙂 – maar ze bouwen daar ook piramide’s om hun vrienden uit de ruimte te ontmoeten (nope, now you lost me:) terwijl ze in een grot uitgestorven dieren kweken.
– En uiteraard gaan we nog mensen krijgen die hier beweren dat onze leiders dienaren zijn van “the black goo” waarbij de chemtrails die door vliegtuigen worden getrokken in de lucht, niet alleen ons weer beïnvloeden, maar ons ook ruimte-eitjes laten inademen die ons willen brainwashen (alsof ze dat nodig zouden hebben … TV is al genoeg 🙂 

Dus wanneer u dacht dat klimaat-ontkenning het einde was van deze trend, zit u er ver naast, er komt nog veel meer bullshit op ons af, en vermits men hier moeilijk nog eens met JFK-assasination plots en Bigfoot kan afkomen (alhoewel, “in Limburg zien we regelmatig …”. 🙂 ) gaat men er hier zeker een draai aan geven en varianten ontwikkelen.
Anti-vaccinatie, flat-earth en chemtrails gaan zeker nog komen hier, let maar op.

Wat kan u er tegen doen? 
Niet veel, bekijk ze hooguit als entertainment, maar hou altijd in gedachten dat de mensen die zoiets verspreiden meestal zeer weinig kennis hebben over geschiedenis en wetenschap, en een steeds complexer wordende wereld willen begrijpen.

Terwijl er een hoop hebzuchtige fantasten (en politici) zijn die aan de lopende band manieren trachten te vinden om deze eerste groep geld afhandig te maken of er macht en propaganda in zien. 

13, 666, the spider knows 

🙂


Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku