De War on whatever

Ik had nog geen dag voor het gebeurde, de gedachte de vrije loop gelaten over welke excuses N-Va nu weer zou bovenhalen. Het recept van Bart “icarus” De Wever is intussen gekend: men saboteert iets zelf kapot, ridiculiseert het uitvoerig in de media, waarna er meestal de wonder “one-shot” oplossing volgt.
Dat laatste komt meestal neer op een op papier goed klinkend plan, dat op TV in 20 sec. of minder kan uitgelegd worden met een stevige one-liner of Latijnse kwinkslag er bij.
Op papier.
Het overleeft meestal lang genoeg om in de hoofden te blijven hangen, en dan ingehaald te worden door de realiteit.

Zo ook met de zogenaamde War on Drugs, die voor zover ik als gewone burger kan merken, zeer, zeer laks wordt gevoerd (als die al moet gevoerd worden uiteraard). Nuja, de keuze werd gemaakt, door de door ons verkozen vertegenwoordigers van het volk … dus we moeten er mee door.

In mijn buurt zitten dealers, en bewaken er sportieve types die nooit moeten werken schijnbaar, continu enkele garageboxen alsof hun leven er van af hangt. Er worden af en toe ramen van kebabzaken beschoten of auto’s voorzien van enkele granaten.

Maar ik zie ook mensen die steeds staan te dealen op dezelfde plekken, de mini-dealers (de lagere regionen in de organisatie afgaande op hun breaking-bad achtige kledij en smartphones) die met hun vechthonden staan te poseren, … ik zie ook de junks, de uitgemergelde zenuwachtige losers, de gok-café’s en het afval dat de gebruikers achterlaten. Ik zie ook de junks die in speeltuintjes…

Er wordt met sportwagens gepocht en af en toe zie je minder fraaie zaken gebeuren in je omgeving.
Ben ik bang? Niet echt.
Zolang je hen met rust laat, laten ze meestal jou ook met rust. Hun zaken moeten immers draaien.
Wanneer het de spuigaten uit loopt, bel ik de bevoegde diensten.

Zoals die keer, toen er een stuk of 15 mensen op een feestje in een appartement naast mij duidelijk te ver gingen. En je de twee jonge meisjes die ze daar binnen hadden geloodst hoorde gillen en de flessen drank in de trappenhal naar beneden worden gesmeten terwijl er openlijk gedeald werd voor de deur. En een enkel keer was er een coked-up onverlaat die me met z’n motorhelm aanviel en me de kop wilde in slaan – omdat ik graag had dat m’n kind enige nachtrust kon hebben… De man in kwestie mepte z’n eigen helm dan tegen de inkomdeur, waarna hij op z’n motor sprong en in de nacht verdween. (Hetzelfde sujet keerde trouwens enkele dagen later terug, waarna hij mysterieus genoeg een 3-tal uur heeft vastgezeten in een lift en claustrofobische aanvallen kreeg… 🙂 maar dat terzijde).

Sommige dealers en hun entourage mag men in dat opzicht voor mijn part ter plekke laten verdwijnen, niet omdat ik graag in een fascistisch regime leef, maar omdat dit voor mijn part niet echt meer mensen zijn. Maar da’s een persoonlijke mening (iets dat beter geen beleid wordt), maar na het hebben geleefd naast dit soort ************* denk ik er niet meer zo genuanceerd over.

Deze mensen zijn ver heen, hebben geen ziel meer en kunnen maar beter verdwijnen, of hun leven opkuisen.
We kennen het liedje intussen.

Je zou dus denken dat ik wel achter de War on drugs van Bart zou staan niet?.
Maar niets is minder waar.
Bart heeft een intentie die misschien goed zou kunnen zijn (ik kan niet in z’n hoofd kijken natuurlijk, gelukkig), het gaat echter de verkeerde kant op. Men denkt niet na op langere termijn, want alles is verbonden met elkaar. Drugs kan verkocht worden omdat het hier geraakt, afnemers kent en de nodige voedingsbodem in andere takken van de maatschappij het recht houden.
Vele mensen die misschien een normale job zouden doen, hebben op deze manier een uitweg, een andere manier om aan de kost te komen (om maar één aspect te noemen). Alles heeft te maken met PR, consumptie, korte-termijn denken en de algehele monetaire setup, maar ook met onderwijs, kansen, taxatie en het streven naar geluk dat voor zovelen faalt. (wat geen excuus mag zijn op zich trouwens, het blijft scum eens ze me in de nacht aanvallen met de nodige theatrale dreigementen).

t Stad zit vol

In elke stad zit er drugs. Er is altijd een stilzwijgende, zwarte markt, met een balans, een evenwicht. ‘t Is niet officieel ok, niet moreel superieur, maar men heeft elkaar nodig. De zwarte markt geeft de maatschappij iets dat ze (onbegrijpelijk voor mij trouwens) nodig schijnt te hebben. En de maatschappij heeft ook iets aan deze criminelen, op een meer onrechtstreekse manier, lossen ze bepaalde problemen op voor de nog corruptere bende in de legale wereld. Denk maar aan bepaalde buurten die opeens opgewaardeerd mochten worden, waarna de immo-vrienden van de stad en de criminelen ongetwijfeld de buit konden verdelen.

Wanneer dat soort evenwicht uit balans geraakt, wordt er ingegrepen, ofwel door de misdadigers (onwettige hebzucht) of de staat (wettige hebzucht).
Zulke balans verstoren is vrij gevaarlijk, zeker wanneer je nul alternatieven, antwoord of wat dan ook klaar hebt zoals onze politieke partijen (ook de oppositie staat er maar wat bij op dat punt trouwens).

Bart heeft een oorlog opgestart, de balans verstoord en het nobele doel dat er zogenaamd achter zit, is niet zo fraai als het op het eerste opzicht lijkt denk ik. Men heeft elkaar nodig. Angst speelt in de kaart van rechtse partijen… go figure. Maar angst speelt ook in de kaart van politici die het van momentum moeten hebben.

Intussen zwaait men lustig voort met de potsierlijke vlaggen en haalt men er desnoods een tamboer bij om de “vlaamsche” folklore “kracht” bij te zetten terwijl men de stad (bijna alle historische steden trouwens) verder uitverkoopt.
Men lokt massa-toerisme naar hier en de ene na de andere chemie-reus mag ook meteen al na twee maanden alle vergunningen in hun bus verwachten om extra fabrieken te bouwen. Niks is een probleem voor de geldmachine. Geen welzijn, geen luchtkwaliteit, geen drugs… alles mag en kan.

Dat massa-toerisme neemt trouwens ook druggebruik met zich mee, of wat dacht je dat al die toeristen hier kwamen doen ‘s avonds en ‘s nachts?
Naar het f’ing Rubenshuis of ‘t Steen gaan kijken dat al half afgebroken is om plek te maken voor een aanlegsteiger voor NOG meer toeristen op cruise schepen?
Of een extreem kleine dure wafel gaan eten bij den Desiré de Lille?

Is het misschien ook toeval dat dezelfde horeca-baronnen die opeens opdoken, ook enkele café’s bezitten die gekend staan als …?
Of dat er feestjes zijn waar pakweg 60% toeristen rond springen waar je letterlijk de coke zo onder je neus krijgt geschoven? (zelf meegemaakt, je staat aan’t toilet van zo’n keet en men komt gewoon met pillen, coke of whatever rond – en ja ik sta daar dan met een bruiswater… geloof het of niet, want mijn drugs is muziek, vooral).

Bart zei ooit “follow the money”. Ik daag eender welke echte journalist uit om eens na te gaan waar welk geld naartoe vloeit inzake toerisme, nachtleven, horeca, en massa-toerisme,… ik denk dat je bij dezelfde mensen uit zal komen meestal.

Bij een echte war on drugs, blijven dealers niet 4 jaar lang op dezelfde plekken samenkomen, staan de bekende dealers café’s niet altijd vollen bak te draaien en staan in de “juiste” eigenaars hun zaken niet altijd dezelfde mensen drugs in’t rond te strooien, … De war on drugs, zal net zoals racisme, ook relatief zijn waarschijnlijk.
Om het maar niet te hebben over transparantie…. maar da’s een ander verhaal.

Bart heeft z’n tijd gehad. Het bobijntje “feindbild” ophangen is zowaar op, want we hebben iedereen wel gehad, van foorkramers, cipiers, langdurig zieken, walen, PS’ers (behalve die PS’ers die mee gingen eten met Bart in’t Fornuis), mensen met Marokkaanse roots, Berbers, zwartwerkers, witwerkers, groenen, mensen die fout waren in de oorlog, mensen die niet fout waren in de oorlog, klimaatspijbelaars, tot zelfs yogasnuivers (wat dan weer een nieuw soort woord moet zijn dat dan blijft hangen en de aandacht moet afleiden en vooral de link moet leggen tussen dingen die er niet zijn, buiten misschien in de hoofden van Vlaams-nationalisten die alleen maar VTM staren en denken dat ze ooit meer centen op hun bankrekening gaan krijgen wanneer ze een onafhankelijke staat worden – grappig).

We hebben het allemaal gezien Bart,… rot gewoon op, zet die ploat af.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku