Dries en de drieste bank

Ik ben geen fan van Dries VL. een sujet dat zich bekend heeft gemaakt door smerige memes, zever, halve waarheden en felle uitspraken in de extreem-rechts/conservatieve sfeer te lanceren en met z’n club sportievelingen vaak opduikt om keet te schoppen (of vlaggen neer te halen van mensen met een andere ideologie).
Dit gezegd zijnde, vind ik het dus niet prettig om deze posterboy van extreem-rechts te moeten verdedigen, dat kan hij zelf doen, en waarschijnlijk beter dan mij omdat hij Vlaampjes’ spreekt.

Ik ben echter nogal een voorstander van financiële vrijheid. Waarbij in een ideale wereld, iedereen kan zaken doen, geld transfereren en sparen, zonder schrik te moeten hebben om gecensureerd te worden. Dan kom je al snel bij bitcoin terecht. Maar laat ons het hebben over de basisprincipes die hier op het spel staan. Los van de aandachtshoer die Dries zelf is, is het wel een teken aan de wand wanneer een bank mensen zou kunnen schrappen omwille van hun politieke mening. (niet bewezen tot nu toe trouwens, maar ik ga er van uit dat dit zo is, ik geef hem het voordeel van de twijfel).

Dries beweert dat de bank BNP Paribas (Fortis vroeger, u weet wel, de bank die met ons taxgeld werd “gered”) heb als klant heeft gedumpt, omwille van z’n politieke mening.

Een bank mag blijkbaar iemand als klant weigeren. Logisch op’t eerste zicht, een bank is een privé instelling en kan mensen bij twijfel of bij overtreden van hun regels buiten gooien.

Maar is een financiële dienst, waar je toch van af hangt als mens, niet iets dat we als een basis-voorziening kunnen bestempelen?
Iemand zonder water of elektriciteit zetten zouden we niet aanvaarden, maar ‘zonder bank’ wel?Wat als je de lijn doortrekt?

Kunnen misschien meerdere banken die in één groep zitten, of “zwarte lijsten” delen geen persoon kraken op deze manier? Wat als banken morgen iemand die ze niet kunnen uitstaan, om welke reden dan ook (en er zijn er in het geval van Dries nogal wat, zoals het dragen van bruine geklede schoenen onder een sport uniform om er maar één te noemen), volledig uit de financiële markt halen?
Met andere woorden, mag het uitmaken of u nu een fascist, conservatief, socialist, communist, of wat dan ook bent om niet meer te mogen deelnemen aan de economie? Of erger zelfs: je basis betalingen te kunnen uitvoeren?

Ik vind dat zelfs mensen die iets mispeuterd hebben, of mensen die bekend staan om schandalig gedrag toch het recht hebben op een bankrekening. Net zoals ze recht hebben op water, onderdak, elektriciteit en basis communicatie (en dat telt voor iedereen trouwens, niet alleen voor halfbakken nazi-types, meer evengoed voor de alleenstaande moeders, langdurig zieken of wie dan ook. Dat zijn basisbehoeften en daar vind ik dat je af blijft.
Er zijn andere middelen om te laten weten dat je mensen niet echt ok vindt.

De vraag is ook of het geen test is, een test over hoe ver men kan gaan met iemand waar toch niet al te veel volk om maalt, eens plat te leggen.
Met zulke test leer je dan al snel of de tijd rijp is om meer ‘sturing’ te geven en pariahs te creëren uit iedereen die niet mee loopt in de main stream.

De vraag is, wie is de volgende?
Een andere extreem-rechtse PR boy?
Ik zie het echter niet zo snel gebeuren tegen pakweg de CEO van Ineos, die toch wat meer op z’n kerfstok heeft dan Driesje. Ik zie het ook niet gebeuren tegen voor corruptie veroordeelde mensen zelfs.

Je kan er vragen bij stellen…
Jammer dat het met hem gebeurt, en dàt is nu net het slimme van deze zet: eenieder die zich hier vragen bij stelt (zoals ik) bevindt zich meestal in het anarchistische of toch eerder anti-corporation kamp. En dat zijn nu net de mensen die geen zier geven om Dries, en zwijgen, of het zelfs prettig vinden dat dit gebeurt.
Een ideale test-case dus.

Benieuwd wat het gevolg gaat zijn.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku