Ford Genk en de twee gewichten

Ford Genk gaat de deuren sluiten, men smeerde het al dagen breed uit over het nieuws. Meteen zien we mensen in rode en groene regenjasjes wenend voor de camera’s van het nieuws, om te vertellen hoeveel x-jaren ze wel niet voor de multinational hebben gewerkt.  Uiteraard, leed verkoopt, en men gaat al te graag in op massale ontslagen.

De verschillende politici reageren in eenzelfde profitariaat-reflex den de media, waarbij ze elkaar verdringen om “het leed” te bespreken.  Opvallende afwezigen in dit discours zijn de winnaars van de verkiezingen; N-VA. Blijkbaar kan hen het verlies aan Vlaamse jobs niet echt schelen, waarschijnlijk omdat niet werklozen, maar VOKA hun feitelijke baas is, maar dit terzijde.

Wat me stoort aan heel dit verhaal is dat een multinational als Ford hier geld van onze belastingen komt vragen om een fabriek nog even te laten draaien, dat onze domme politici hier (uit pure volksverlakkerij) op ingaan, om dan daarna te beseffen dat ze gerold zijn. En wat doen ze? In plaats van de fabriek en haar leiders vast te zetten tot de schulden door het moederbedrijf zijn terugbetaald aan ‘de belgen’, staan ze om-ter-domste neo-liberale one-liners te roepen op het nieuws.  Alsof ze het al niet lang zagen aankomen. (Ik herinner me een VDAB medewerker die me begin jaren ’90 al zei: “De industrie trekt hier weg, de dienstensector is alles wat gaat overblijven… maak u geen illusies”.  En den man had zo hard gelijk.

Niets van een blokkage echter, onze politici hebben verder een half uurtje gepalaverd in hun parlement en zijn inmiddels op verlengd weekend vertrokken in hun luxe-auto’s uit Duitsland.

Aan de andere kant worden heel eventje de werklozen in het nieuws gebracht, maar dan op een foute manier.
Ik kan u verzekeren dat het ‘ocharme’ gevoel voor de werknemers van Ford Genk er wel is, maar je moet een en ander relativeren.
Een KMO die over kop gaat, daar staat men niet met camera’s op, daar zijn geen relanceplannen voor, ministeriële tussenkomsten, speciale VDAB-afgezanten en andere steun (laat staan een dikke premie), meestal mag je als ex-werknemer van een KMO fluiten achter je geld omdat de baas er mee is gaan lopen en kan je na een dik jaar via het FSO aan je centen geraken. Die realiteit daar hebben de heren politici nooit iets aan gedaan (alles socialisten ten spijt).
Intussen kan de KMO werknemer niet gaan stempelen (in tegenstelling tot de Ford mensen) tot er iemand zo goed is geweest om je een C4 te schrijven…  da’s de realiteit elke dag bij de vele KMO’s die over kop gaan!  Maar bij Ford Genk moeten we collectief staan huilen?  Ik dacht van niet. Jammer maar helaas, pindakaas, zo zit die mooie vrije markt waar diezelfde mensen telkens weer voor stemmen, in elkaar.

Of het nu een bank, de frituur of een auto-fabriek is, dit koude harde kapitalistische systeem werkt nu eenmaal zo dat wanneer je failliet gaat je op straat staat met allemaal.  Jammer genoeg is een bank een uitzondering geworden aangezien daar iets te veel politieke vrienden van onze leiders tussen zouden kunnen zitten (men noemt dit dan verbloemend: economische impact).
Maar het principe blijft gelijk…

De mensen hebben in dit land nooit gemord toen Dehaene ons uitverkocht aan Europa (weet u nog? We mochten er toen niet eens een referendum over hoduen). Niemand heeft geprotesteerd toen de anders,- en anti-globalisten werden afgeknalt in Italië tijdens protesten, want da was toch een “bende links tuig”.

Nochtans is het dit globale systeem dat er nu voor zorgt dat er productie van Genk naar Valencia verhuisd werd.  In het globalistische ideaalbeeld zouden er dan meer spanjaarden meer koopkracht moeten hebben achtereen, en dan belgische producten kopen (wie weet, pottekes Manna saus:), wat dan weer goed is voor onze economie.
We weten allemaal dat de realiteit anders is…. spanjaarden eten geen Manna-saus denk ik.

De wereld en zekere Europa, is niet één groot dorp, waar iedereen van elkaars economische welvaart kan profiteren en beter worden. De wereld is een zandbak, waar telkens dezelfde 2 kindjes alle speelgoed hebben en de rest zand moet eten uit armoede.

Wanneer gaan we in een ‘zwarte mars’ ons belastinggeld terugeisen bij Ford Genk? Want onze politici gaan het niet doen in onze plaats….

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku