Hallo, wil u een wegwerpjob?

De VDAB is er om mensen aan een baan te helpen. Op zich doen ze dat ook wel. Al zijn de efficiëntie vaak zoek. Zeker wanneer het werk zoeken overgelaten wordt aan bedrijfjes van allerlei pluimage die de vdab-databank gebruiken voor wegwerp-jobs.

Je wordt dan opgebeld door meestal vrouwelijke medewerkers van een interimkantoor die snel-snel om het even welke sukkel naar een sollicitatiegesprek willen sturen om het kantoor iets te laten invullen op de arbeidsmarkt (op zich een lovenswaardig iets, moest het doordacht gebeuren).

Meestal zijn deze jobs echter openstaande bij teloorgegane winkels, aftandse KMO’s en grote ketens waar mensen domme pakjes moeten aandoen en voor net iets meer dan hun dopgeld heel de dag klanten moeten te woord staan (mediamarkt is hier de kampioen; jobs genoeg daar voor wie lage standards heeft, geen produktkennis en ‘s avonds hondenvoer wil eten uit pure armoede).

Dit zijn geen jobs maar wegwer(k)(p)jobs. Het soort dingen die je nooit op een CV kan zetten en waar niks mee te verdienen valt.

Maar ‘men’ belt je er continu voor op, vaak zelfs hebben ze niet eens je CV of databank-entry gelezen want zodra men ziet dat je ooit al achter een computer hebt gezeten belt men je op voor om-het-even-wat er van verre of dichtbij met computers te maken heeft (een garagepoort repareren valt daar volgens ‘CRAPI-INTERIM’ ook onder.

Zo ken ik een grafisch ontwerper die dan de tweede dag dag hij dopte meteen werd opgebeld door een vrolijk interim-bureau dat op zoek was naar een “netwerkbeheerder” (lees: laptop-installateur voor een slecht draaien sales departement).

Op deze manier krijg je de jobs niet ingevuld natuurlijk,… en blijven we met een boel werklozen zitten die wel zoeken en wel willen werken, maar waar geen exacte database-hokjes voor bestaan.
Je stuurt toch ook geen auto mechanicus naar een sollicitatie voor taxichauffeur “omdat het toch met auto’s te maken heeft hé meneer”.
Belachelijk en ondoordacht geklungel door politici en hun dienaars die te veel en te duur gaan eten.
Wie wil er ook voor een interimkantoor werken, daar verdien je niks, moet je enkel flexibel zijn en kom je qua carrière ook geen stap verder.

Ik heb gelukkig aan de telefoon vaak genoeg overtuigingskracht om zulke interimdames erop attent te maken dat bepaalde jobs ècht niet aan mij besteed zijn.


Gepubliceerd via http://dagboekvaneendopper.blogspot.com/