Het ineos-verhaal

Laat ons het andermaal hebben over #ineos en de Antwerpse plastic-city die in de maak is.

Wat vooraf ging: Rond oktober werden de eerste berichten de wereld ingestuurd over de petro-chemie reus ineos die op zoek ging naar een nieuwe stek.
Deze stek ging ofwel Rotterdam of Antwerpen worden, maar gezien men in Rotterdam de milieu en uitstoot normen niet wilde verlagen op aanvraag van Jim Ratcliffe, werd er voor het laksere, makkelijkere Antwerpen gekozen.
De Rijn die in debiet blijft dalen door de klimaatveranderingen, speelt ook mee, aangezien vele chemiebedrijven in het Rührgebied willen uitwijken naar het nieuwe beloofde plastiek-land (gebied Rotterdam/Antwerpen). Maar u geen illusies beste Vlamingen, men wil van Rotterdam en Antwerpen, één groot nieuw Rührgebied maken. Desnoods door de landen samen te voegen op gebied van beleid (de “17 provinciën-aanpak:).

Hierna ging alles vrij snel: in 3 weken tijd werden er concessies voor een site in Kallo geregeld, waar voordien ook Borealis een grote fabriek (PHD propyleen) kon inplanten en zo haar productie naar 850.000 ton/jaar extra plastic-productie kan optrekken! link

Wanneer #radicaalduurzaam (een ad hoc beweging van mensen die ecologie boven industrie stellen) hierover begon te berichten, werd er de andere kant op gekeken. Groen, Greenpeace enz… reageerden liever niet, uit schrik om als “anti-jobs” over te komen!!! (Achter de schermen werd me gemeld dat er intern wel discussie over was, maar er gezien de verkiezingen van mei 2019 er aan zouden komen, geen reactie wilde geven).

Het hele zootje werd goedgekeurd in de Antwerpse gemeenteraad. Een mooi artikel hierover is terug te vinden bij de mensen van Climaxi: link hier.

Op TV werd er verder zo goed als niets over vermeld, op de al-oude PR truuk van de CEO van het havenbedrijf na die het durfde brengen als een “2 miljard investering in Antwerpen” – wat uiteraard niet klopt, een bedrijf investeert niet in Antwerpen, maar investeert in zichzelf. Wij krijgen daar geen centen voor, enkel de vervuiling, drukte, stress en rotzooi, plus wat schamele jobs.

Een artikel in Apache en een paar tweets van medestanders, en daarmee was de kous af. (een voetbalwedstrijd of enkele stoere tweets van rechtse parvenu’s was veel interessanter om de entertainment-molen te laten draaien).

Nu, 28 April 2019 (rijkelijk laat!) verscheen er een artikel in de internationale pers, waarbij andermaal duidelijk werd hoe ver de vervuiling gaat van de schaliegas-krakers van ineos.
Meteen werd ook duidelijk waarom men enkele jaren terug rond Antwerpen alle bruggen is beginnen verhogen: “plastic-city” moest immers grotere schepen kunnen ontvanen. Antwerpen zou de draaischijf worden van de plastiek-reuzen.
De normen zouden ook ‘alternatief’ worden berekend, want deze fabrieken zouden de uitstoot-normen van Vlaanderen zeer, zeer negatief beïnvloeden. Geen nood echter: de super vervuilers van ineos kunnen namelijk op EU-steun rekenen, en die uitstoot (hoewel afkomstig van fabrieken uit Vlaanderen en schaliegas uit de VS) komt op de rekening van de EU. Waar het perfect onder de norm valt.

In een artikel in de Nederlandse pers, kon je lezen dat men niet voor Rotterdam koos omdat men dan niet voldoende, lang genoeg tegen maximale winst kon vervuilen… een “garantie” die men in Antwerpen blijkbaar wel kreeg dan???
(zeer vreemd)

Het publiek werd op TV een kort item van 2 min. gegeven, waar de CEO van #ineos naast Geert Bourgeois en Bart de Wever pronkte met z’n nieuwe toelatingen en nieuwe vriendjes. Waarna de man op z’n jacht richting Ijsland vertrok om daar in de ongerepte natuur te kunnen wandelen,… hij is immers ook de grootste grootgrondbezitter van dat land, omdat hij, in tegenstelling tot het Antwerpse publiek, niet graag in de luchtvervuiling van z’n eigen plastiekfabrieken rondwandelt.

Ineos CEO and Flemish N-VA politicians, CEO of port of Antwerp


De man verdient veel geld, aan het bouwen van vervuilende fabrieken, om vervolgens subsidies op te strijken om die zelfde fabrieken weer af te breken.

Op TV beweerde BDW dat het “vernuft” van deze firma’s nodig was om in te toekomst minder te vervuilen, iets dat recht uit ineos’ eigen PR-magazine komt.
De werkelijkheid is anders: miljarden kg aan broeikasgassen, samen met honderdduizenden tonnen plastiek per jaar komen er vrij. Dit in tijden waar men zou denken aan net MINDER van die troep te produceren!

Nog steeds geen reactie van Groen,… tot vandaag. Een retweet van Meyrem Almaci, waarin ze het artikel uit DW deelde. https://www.dw.com/en/we-need-to-talk-about-virgin-plastics/a-48458223

Dit is ruimschoots te laat beste Meyrem,… niet alleen kende u het dossier onvoldoende om op TV in debat met Bart de Wever weerwerk te geven … niet alleen negeert u dit dossier al maanden, maar u doet in feite niets om deze smeerlapperij tegen te houden!

Willen we van Antwerpen een plastic-city maken? Willen we meedoen aan de schaliegas-zwendel? Willen we zonder enige garantie dat er elders vervuilende fabrieken sluiten, deze nieuwe monsters hier toelaten?
Van een groen partij had ik meer verwacht dan een tweet.

Wat als we nu eens volgende donderdag een mars naar Kallo doen? Naar de site van deze fabrieken? Voorstel: breng mensen op de been om niet naar Brussel te gaan voor #youthforclimat maar naar de plek waar deze fabrieken gaan komen?!
Misschien haat dàt wel het TV nieuws, … want blijkbaar krijgen de TV-kijk-zombies nul informatie over deze #ineos zaak, en dat is dringend nodig.

Doe iets!

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku