Hoe start u met Lightning Network

Wanneer u als winkelier of particulier wil deelnemen aan een veilig, anoniem, snel en zeer goedkoop (de facto gratis) betaal-netwerk, kan u deze eenvoudige stappen volgen.
Lightning Network (LN) is een tweede laag, bovenop de basis-laag van bitcoin, bedoeld om kleinere transacties zo goedkoop en snel mogelijk te maken.

Deze optie voor ontvangen en betalen, kan men gebruiken naast uw dure, reeds aanwezige bancontact terminals bij voorbeeld. Voordeel is, dat u geen abonnementen of contracten moet afsluiten met bedrijven. Wanneer u er mee wil beginnen, kan u dat gewoon. Nu.

Het voordelen van LN (Lightning Network) als betaalmiddel aan te bieden aan uw klanten zijn legio: (zo goed als) gratis, veilig, snel, altijd online (wanneer er internet is) en geen abonnementsformules of toelating van een grootbank nodig.
Betalingen gaan doorkomen tussen de 1 en 5 seconden. Meestal sneller dan een bancontact terminal.

START hier:

 1. Eerst neem je een oude smartphone, of tablet, of wat u ook wilt gebruiken voor deze betalingen. Dit kan ook op uw huidige apparaten waarmee u bv. Payconiq ofzo aanvaardt. Zowel Android als IOS (Apple) worden intussen ondersteund. Al kan u het ook op een desktop draaien via andere apps, zoals Zap wallet.
 2. Installeer één van de drie wallets die ik aanbeveel (werken allemaal volgens dezelfde standaard).
  https://www.walletofsatoshi.com/ (snel maar zeer eenvoudig),
  phoenix.acinq.co (nice design en meer opties),
  https://bluewallet.io/ (iets meer omslachtig, maar wel zeer populair)
 3. Eens deze correct geïnstalleerd is, bent u eigenlijk klaar om bij de eerste klant die wenst te betalen hiermee, te ontvangen. That’s it!
  Er is maar één klein zogenaamd addertje onder het gras, … bij de allereerste betaling, moet u minstens 1 ‘channel’ openen naar een node.
  Dit gebeurt bij al deze wallets automatisch, u moet dus geen technische knobbel zijn om dit in orde te krijgen.
  Dit aanmaken, kost echter éénmalig, een klein bedrag (8000 ‘sats’ of 0,5 € ofzo afhankelijk van de drukte op het netwerk).
  Wanneer u dit niet wenst, kan u wachten tot de eerste klant dit voor u betaalt (of u een goede bitcoiner vindt die het even regelt voor u;). Dit is éénmalig, dus zeker geen “enorme investering”.
 4. Wat u voor het gemak van uw klanten, best kan doen, is zelf even een eerste keer ongeveer 10€ aan bitcoin op deze wallet plaatsen. Om zelf een betaling met Lightning te proberen doen.
  Zowel inkomend als uitgaand. (dat kan ook gewoon naar uw eigen, persoonlijke wallet bij voorbeeld). Op deze manier leert u het ook zelf gebruiken, kan u de wallet aanpassen naar de instellingen die u wil en kan u er zeker van zijn dat de eerste betaling gewoon lukt! Een kleine moeite om het je klanten makkelijk te maken.
 5. Wilt u ooit uw bitcoins UIT de lightning wallets halen, kan u eenvoudig naar eender welk bitcoin address een uitgaande betlaing sturen (on-chain) en van daar uit met uw bitcoin doen wat u wilt (verkopen, bijhouden…)

Dit geeft u een extra betaal optie, en hoe meer mensen dit gebruiken, hoe beter, sneller en goedkoper het gebruik wordt (multi-path). Op deze manier kan je betalingen terug echt in eigen handen nemen, en kunnen uw klanten àltijd electronisch betalen, zonder bankkaart of met de occasionele uitval van “het kastje”.

U riskeert ook niets met dit uit te proberen en aan te bieden: wanneer niemand het zou gebruiken (in het slechtste geval), kost het u ook geen abonnementsgeld.

Bevrijd uzelf van bancontact, voedt uw klanten op om het te leren gebruiken en dan kunnen we allemaal genieten van een kleinere transactiekost en kunnen de banken andere “bronnen van inkomsten” zoeken, in plaats van 5 cent of meer per transactie te vragen aan kleine zelfstandigen.

Meer info nodig?
https://messari.io/resource/lightning-network
https://www.lopp.net/lightning-information.html

Kim De Vos

https://tippin.me/@kim0raku

@kim0raku

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku