Imagebuilding Vlaanderen

De voorbije jaren verschenen er in diverse buitenlandse kranten (die blijkbaar meer worden gelezen door onze politici en opiniemakers dan de binnenlandse) verscheidene artikels over het voortbestaan van België.
We kennen de litanie ondertussen: journalisten uit een land waar de democratie volledig anders in elkaar zit gaan met een minimum aan informatie een soort luchtige uitsmijter tijdens de nieuwsduiding lanceren waarbij er dan kaartjes van België worden bovengehaald met allerlei kleurtjes voor de verschillende gewesten en gemeenschappen. Dat is scoren natuurlijk voor zo’n krant.
De paar lezers die zulke papieren vod nog heeft in dit tijperk zijn nu eenmaal verknocht aan het mooi grafisch weergeven van complexere problemen door hun redacteurs en vastgeroeste journalisten. Vooral een kaartje van een land, waarbij elk gebied dan een eigen kleur krijgt blijkt een enorme meerwaarde te bieden. Ofwel krijgen we van die halfbakken, zo nodig nòg slechter geïnformeerde politici uit de achterhoede van Europa over onze vloer, waarbij ze in 2 dagen tijd een conclusie trekken die hen is ingefluisterd door om het even welke lobbyist.
Als het Eurosongfestival een barometer mag zijn van hoe het met onze EU gesteld is, denk ik dat er wel meer werk aan de winkel is dan dat.

Wat er ook van zei, de conclusie die de raad van Europa (RvE) trok uit hun bezoek blijft voor opschudding zorgen in ons kleine landje. Tussen de zangwedstrijden en reality-shows door is er meer en meer aandacht voor de knoeierij waarin we politiek zijn terecht gekomen. De TV mag dan wel een voorbeeld of opvoeder zijn voor vele Belgen, maar het blijkt toch niet zo te zijn dat de mensen die 800 000 voorkeurstemmen halen (op TV of in het echt) niet noodzakelijk grote lichten zijn.
We zouden, volgens de RvE, een zootje etnische zuiveraars zijn die op een niet-gewelddadige, fascistische manier, hun wil opdringen aan de ‘anderen’. Deze anderen zijn uiteraar onze mede-landgenoten: de Walen. Ze worden meer en meer ‘de franstaligen’ genoemd, al blijft men de taal niet als enige verschil met de Vlamingen aantonen, paradoxaal genoeg.

Ergens hebben ze wel gelijk die RvE’ers. Hoe ongeïnformeerd ze ook mogen zijn, het blijft een feit dat we in een land leven waar er zo veel taalwetten en beperkingen zijn dat het moeilijk nog een moderne dynamische staat kan worden genoemd. Om het cru te stellen zijn Vlàààmingen alleen maar bezig met TV kijken, hun huizen van de ouderdowsverschijnselen te redden door continu te verbouwen (en omdat 90% anders geen manier heeft om enig bezit te vergaren… face it: een huis kopen is DE manier voor een gemiddelde domme Vlaming om ‘rijk’ te worden, je moet er niets voor kunnen en het brengt alleen maar geld op – dat denken ze toch. De typische Vlaming (u weet wel, een zeventiger met een pet op die op de stoep op een stoeltje zit te praten over wat er gisteren op “Floms-Brussel” te zien was op TV of achter in zijn tuin koterijën bouwt) is een uitstervend ras, een bekrompen, door eigendunk en hebberigheid kapotgeteerde hoop navelstaarders die denken dat hun land problemen kan overwinnen door met een vlag te staan zwaaien en korte-termijn winst na te streven.
Dit, terwijl ze hun lokale economie laten uitverkopen door neo-liberalen en corrupte conservatieven die om het even wat beloven aan de gezinnen.
Ze staan bijvoorbeeld geen ogenblik stil bij het feit dat hun eigen bedrijven en infrastructuur die hun voorouders hebben opgebouwd allemaal in buitenlandse handen zijn, meer nog: dat ze nu zèlf moeten betalen om al deze mooie dingen te mogen gebruiken van deze firma’s en holdings. Maar dat is allemaal blijkbaar geen probleem. Ze stemmen er zelfs mee in dat onze ex-premier (Verhofstadt) na 8 jaar uitverkoop te hebben gehouden aan het grootkapitaal, meteen een plekje krijgt bij een van de grootste pensioenfondsen van Nederland. Dit overigens eigenaar zijn van half België ondertussen dankzij toedoen van deze zelfde blauwe premier. Denk daar maar aan wanneer u nog eens lekker gaat shoppeeèèh in het Wijnegem Shopping Center, want dat is gebouwd met de gelden van zulke Nederlandse roofbouw-pensioenfondsen. Schrijf Verhofstadt een dankbriefje en geef je centen maar uit… maakt toch niet meer uit in deze mooie globale economie niet?

We zijn waarschijnlijk het enige land ter wereld dat zichzelf uitverkoopt en tegelijk alleen maar politieke partijen bezit die allemaal voor een sterker imago voor dazelfde land opkomen. De ultieme schinheiligheid: aan de ende kant roepen dat Vlaanderen recht heeft op vanalles en nog wat, en aan de andere kant deals maken met buitenlandse firma’s om ons bezit, patrimonium en zelfs gronden over te nemen.
Een sterker Vlaanderen zeg maar, waar je bij Nederlanders verzekeringen afsluit, drank koopt bij een Franse supermarkt en Internet- en TV aansluitingen neemt bij Amerikanen.
Maar de Vlààmingen; ze blijven zingen en met vlaggen zwaaien en roepen dat ze ons niet zullen temmen. Het is een farce, een clownerie die ze blijkbaar zelf geloven maar waar toekomstige generaties totaal geen boodschap aan gaan hebben. De strijd is immers gestreden jongens. Of jullie het nu willen of niet, Vlaanderen is hooguit een uithangbord dat moet doen verkopen, een kleine groene dunne schil rond een rotte appel in de boom van Europa.

Een mooi voorbeeld hiervan is trouwens dezelfde polemiek over de Raad van Europa-afgevaardigden die ons land op de vingers tikten.
Opeens is de anders zo op de handen gedragen Europese gedachte iets vies. Meteen springen her en der de Vlaggenzwaaiers op die bij hoog en bij laag beweren dat deze mensen niet democratisch zijn, oneerlijke beslissingen nemen en vooral ridicuul zijn. Nog een mooi Vlaams kenmerk trouwens: wanneer onze politici het niet meer aankunnen doen ze dat wel vaker: de persoon die kritiek gaf besmeuren en ridiculiseren, als ware ze een stelletje kabouters en nietsnutten.
Mag ik de heren Vlaggenzwaaiers erop wijzen dat deze bende “kabouters en nietsnutten” van de RvE een voortvloeisel zijn van onze onvoorwaardelijke steun aan de Europese unie? Dat de instituten die we , zelfs zonder daar een referendum over te krijgen ten tijde van Deheane, hebben aanvaard ons niet alleen handen vol geld kosten en ons tegenwerken als staat? Deze bommen geld worden blijkbaar aangewend om een stelletje zogenaamde kabouters en nietsnutten te vergoeden (ik vraag me af in welke dure restaurants ze op onze kosten zijn gaan eten in deze fascistische staat).

Ik heb gelijkaardige kritiek niet gehoord wanneer er Vlaamse delegaties ‘kabouters’ in andere landen zoals Servië zich kwamen bemoeien. Al evenmin hoor ik verder enige anti-Europese standpunten van de Vlaggenzwaaiers wanneer het gaat over onze EU economie. Nochtans is de EU een van de grootste schuldigen wanneer het aankomt op economisch wanbeleid. Ze hebben de vrij markt hier vertaald in een pseudo particratie waarbij enkele grote sectoren, gefinancierd door de belastingsgelden worden opgegeten door enkele grote firma’s. Toevallig de firma’s waar onze politici naar de top van verhuizen eens ze hun ambtstermijn hebben afgewerkt.
Zo zien we maar. Europa is een streefdoel, een politieke slokkop die ons in de strot is geramd door de corrupte conservatieven en Vlaggenzwaaiers. De enige keer dat we eens tegenwind horen komen van deze mensen is wanneer ze zelf slechte punten krijgen van dit instituut.

Waarschijnlijk trekken ze zich het niet eens aan, en zijn ze ondertussen een zoveelste 11-juli viering aan het voorbereiden. Waar ze, op een achtergrond van Vlaamse zangers die op de Grote Markt in Antwerpen door slecht ingestelde microfoons klassiekers liggen te kweelen, interviews geven over hoezeer Vlaanderen toch een bloeiende regio is met zoveel kansen. Niets is minder waar. We zakken weg in de modder, al zwaaiend, zingend en gelovend in mensen die het niet waard zijn en ons uitverkopen waar we bij staan.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku