KateCoin: China-light in uw broekzak

KBC bank, lanceerde deze week met het nodige marketing lawaai en de buzzword-termen die daar moeten, De KATECOIN. (vermits die mensen altijd over DE bitcoin spreken, ga ik om te jennen ook over DE Katecoin beginnen 🙂

In’t heel kort: het is een close-loop coin, die wel 1-op-1 door de bank zelf gegarandeerd wordt om met de euro samen te vallen (1 DE Katecoin is 1 euro) maar verder geen waarde heeft buiten “hun” systeem.

Dit is een beetje zoals bonnetjes op een fuif van weleer, maar dan digitaal, en met de nodige data-mining, marketing en “gedrags-sturing” er bij.

Deze uitrol, roept toch wat vragen op. Zulke Chinees-aandoende aanpak is verbazend, en heeft enkele schimmige kantjes die ik graag wil belichten.

Allereerst is de hoofdvraag of het wel wettelijk in orde is voor een bank om een eigen munt te verklaren en uit te rollen, … wanneer ik morgen “KimCoin” lanceer, mag dat niet zomaar, en ga ik wanneer ik deze laat oplijnen met de euro, toch “probleempjes” krijgen. Zeker wanneer ik ze tracht uit te geven in een winkel.

Een grootbank heeft echter de mogelijkheid om eigen geld bij te verzinnen (ze doen dat elke dag met de Euro anyway), onder de vleugels van de centrale bank.

“Voorwaarde-geld” is echter iets heel anders dan gewoon een eigen euro printen.
Voorwaarde-geld is dus eigenlijk geen geld, maar een totaal ander systeem dat men via slimme marketing en de uitrol op een klef festival voor 40’ers, aan gaat praten aan de mensen die een kortingsbon willen. Na deze testfase op een festival, gaat het naar alle KBC klanten uitrollen.
Iedereen wil z’n eigen geld printen blijkbaar. En da’s nu net waar ik als bitcoiner zo’n probleem mee heb, …

Wanneer ik 20€ wil uitgeven, met een bankbriefje, dan kan ik dat. Ongeacht of ik Jan, Piet, Mieke, Rudolf, Mohammed, of Petrushka heet.
Ik kan die 20€ euro ook uitgeven wanneer ik geen bank heb, of zelfs net uit de gevangenis kom na 10 jaar celstraf, in de schulden zit, of net de lotto heb gewonnen.
De winkelier krijgt 20 euro, en hoeft zich daar verder geen vraag over te stellen (gelukkig).
Er is dus geen voorwaarde: cash is cash: wie het vasthoudt is meestal de eigenaar, of wordt als de eigenaar beschouwd (enkele uitzonderingen niet te na gesproken uiteraard). Een zelfde privilege hebben we min of meer nog met euro’s die van bankrekening naar bankrekening gaan (ook al zijn daar ook de eerste scheuren in het systeem te merken).

De uitrol van DE Katecoin schept een heel ander probleem: men geeft of neemt hier het RECHT om een alternatief voor de euro uit te rollen, maar gaat daar voorwaarden aan verbinden:
– je moet een KBC account hebben (en die kosten geld)
– je moet een KBC app geïnstalleerd hebben (dus smartphone hebben)
– je moet deze app de nodige toelatingen geven op je smartphone
– je moet de “blockchain” waar de leverancier angstvallig van wordt geheim gehouden ook vertrouwen… (en ja, het is een verzekeringsfirma)
– je moet verzekeraars vertrouwen met al uw doen en laten te noteren (u betaalt dat ooit DIK terug, daar kan u van op aan)
– je moet solvabel zijn
– je telefoonnummer moet gekend zijn
– je laat toe dat al je verrichtingen en traceerbare bewegingen opgenomen worden in hun databank (data-mining is uiteraard het hoofddoel van deze “katecoin” of ” ‘K weet-alles-over-u-Coin”
enz.

De extra voorwaarden om dat “Mickey Mouse geld” (naar wat de Disney-pretparken gebruiken intern op hun grondgebied) te mogen uitgeven is echter nog vreemder: je krijgt kortingen om via die permissie-coin te werken, in combinatie met gedrag dat de banken (en hun vriendjes) willen belonen.

Vegetarische preparé kopen, zal bij voorbeeld korting kunnen opleveren voor wie in de “closed loop” leeft. Terwijl anderen de volle pot betalen.

U zie het ook aankomen waarschijnlijk… dit is niet zomaar een fancy kortingsbon zoals de stad Antwerpen uitrolde met hun U-coin (waar is die 9 miljoen trouwens naartoe beste Stad? 🙂 , maar men gaat hier bij KBC nog een stap verder om een eigen eco-systeem van datamining en wortel-en-stok syndroom uit te rollen.In het geval van KBC’s #katecoin zie ik een probleem. Aangezien men niet-klanten discrimineert op basis van prijszetting voor zelfde producten in dezelfde winkel.
Men verbloemt dit door het een “korting” te noemen, maar die is op zich samenhangend met een koppelverkoop van een rekening + datamining toelating bij een bank.Voor de specialisten handelsrecht:

Is het wel wettelijk, om “Jan” die niet bij KBC zit, een andere prijs te vragen voor product X, in dezelfde winkel EN voor hetzelfde product, dan wat je aan “Mieke” vraagt, die wel bij KBC zit?
Is het wel wettelijk om een korting toe te kennen, afhankelijk van welk betaalmiddel je gebruikt?
Is het wel wettelijk om DE Katecoin aan de euro te hangen, 1 op 1, maar dit dan als wettelijk betaalmiddel te laten doorgaan bij winkeliers? (winkeliers die bij voorbeeld bitcoin wilden aanvaarden, werden meteen lastig gevallen over het al-dan-niet wettelijk zijn… terwijl Britse ponden, verzonnen U-coins in Antwerpen, en nu blijkbaar ook KBC-coins als KateCoin zomaar een betaalmidddel zijn?
Dit ruikt naar vreemde praktijken.
Zeker wanneer je ziet dat de mensen achter deze blockchain eigenlijk een verzekeringsmaatschappij zijn!
Jawel.

De korting wordt verderop verrekend aangezien je met een niet bestaande munt betaalt die door een bank 1-op-1 oplijnt met de euro (zolang ze dat doen).

Het lijkt me dus tweeledig: ofwel is KBC zelf een alternatieve “euro” aan het drukken, wat overeenkomt met een vorm van geld uitgave die enkel de nationale bank toekomt dacht ik toch… en dan zou dit geld voor iedereen even gebruiksklaar moeten zijn, even veel waard moeten zijn, net als de Euro (voorlopig toch nog tot men de Digitale Euro diefstal op ons loslaat).

Ofwel … is men bezig een gelijkwaardig product, in dezelfde winkel tegen verschillende prijzen aan te bieden, afhankelijk van het profiel en gedrag (en misschien wel politieke voorkeur?) van de klant. Wat denk ik gewoon discriminatie is, en totalitaire China-light zever die we absoluut UIT Europa moeten weghouden. (dat een bank als KBC daar aan meewerkt, als een soort Sovjet-bank is onvoorstelbaar).

Dit is dus denk ik niet helemaal koosjer?

Fictief voorbeeld: “Hendrik” wil met euro’s een paar veggie hamburgers kopen, en moet 8 euro betalen. Terwijl Mieke die bij KBC zit, met Katecoin 6 euro betaalt.
Fictief voorbeeld twee “Hendrik” wil een fiets kopen voor z’n kind, maar betaalt 500 euro, aangezien hij bij een extreem rechtse partij lidgeld betaalt (dat kan men makkelijk zien via de rekening waarbij men het bankgeheim opgegeven heeft). Terwijl Mieke, die enkel lid is van Greenpeace, die fiets met Katecoins koopt aan 450 euro in dezelfde winkel.

Gedwongen winkelnering?

Dit is ook een terugkeer naar ergens rond 1850, waar er zogenaamde gedwongen winkelnering was.
Werknemers van een fabriek, kregen daar (naast het werken in horror-omstandigheden) vaak hun loon uitbetaald in bonnetjes. Deze bonnen kon men dan in de lokale munt gedenomineerd omruilen voor voeding, kledij en alcohol bij de winkels die ook eigendom waren van de eigenaars van de fabrieken.
Deze praktijken werden door de oude socialisten en echte christen democraten afgeschaft in 1891 en tegen 1912 waren ze volledig onwettelijk: meer nog je mocht vanaf dan niet meer tornen aan de volledigheid van het loon.
Deze wet telt nog steeds: je mag geen verloning in andere middelen uitkeren.
(men vind daarom steeds andere truuks uit, via eco-cheques, en andere middelen om dat te omzeilen, waar je dan eerst voor die middelen zelf betaalt).
Met Katecoin komt men zeer vervaarlijk dicht bij het onwettelijke Gedwongen Winkelnering en de wetten die daar voor uitgeschreven werden.


Conclusie:
In aanloop van de uitrol van de Europese CBDC, is men “testjes” aan’t uitvoeren, om mensen warm te laten lopen voor Voorwaarde-coins… waarbij je door de juiste (of foute) hoepels moet springen, teneinde je data te laten stelen voor een paar centiemen, en tegelijk je geld te mògen uitgeven.

Mijn raad is simpel: de burgers zelf kunnen dit systeem zeer eenvoudig bekampen door het niet te gebruiken, niet te testen, te weigeren wanneer het (zelfs mits korting) wordt aangeboden.
Geen gebruikers = geen uitrol = geen data om te minen.

Gebruik Lighting Network in de plaats: niet van een bedrijf, geen data-mining, en heeft een wereldwijde open economie, die niet in een klein bedrijfsbubbeltje zit.
Maar vooral permissieloos werkt!
Gebruik geen “bitcoin van den Aldi”, gebruik bitcoin.


Kim De Vos
allesvoorbitcoin.be
coinos.io/allesvoorbitcoin

#ikweigerKateCoin

link:
https://www.kbc.com/content/dam/kbccom/doc/newsroom/pressreleases/2022/20220616_PB_KateCoin_NL.pdf


Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku