l’ Enthousiasme

Op een maandag verlof hebben is zalig. Verlof bestaat, vakantie niet. MAar daar heb ik het al eens over gehad. Je kan door niets gehinderd, winkelen, … geen Kerst, Neiuwjaar, Solden, Valantijn of andere gemaskerde bullshit meer… gewoon kunnen gaan winkelen op een middag zonder te struikelen over opzichtige pousettes en kleine hondjes. Na deze leuke dag gaan buurten bij mensen die me Aldi Kalkoenfilet met Aldi Peperroomsaus te eten gaven (afgezien van het zuur dat ik heb gekregen voor de rest van de dag was het nog ok).
Dan naar de film “Calvaire” gaan zien. Bij toeval de cinemzaal binnengegaan nadat enkele mensen naar goede gewoonte weer te laat waren voor de voorstelling die we oorspronkelijk wilden zien (iets met Will Smith waarvoor ik me speciaal 3 cocktails had gemakt om het aan te kunnen). Ik had er geen spijt van eigenlijk, want de film was voor mij een aangename verrassing. De plot was ietswat grimmig, en de stemming in deze Belgische productie was eigenlijk doffe ellende, met een vleugje super synische donkere humor erover. Enorm gelachen. Ik ga uiteraard de film niet verraden hier, aangezien ik een hevig tegenstander ben van alle soorten HUMO-achtige film-besprekingen waarbij men alles maar dan ook alles op voorhand verpest door de plot, beste momenten, en het einde van een film te vertellen, met meestal nog de arrogantie ten toon te spreiden door er in een keer bij te vertellen wat je moet vinden van de besproken film.
‘t Is gewoon een aanrader voor iedereen die de volgende titels in z’n collectie heeft: Texas Chainsaw massacre, Deliverance, Hector (“nog choco!”, U-turn, River’s edge… 🙂

Ik hoorde vandaag van een collega dat hij ‘alles’ al had gelezen in het verfoeilijke would-be-left-wing rotboekje humo. Waarbij men zelfs niet had nagelaten de 2 beste scenes van de film in geuren en kleuren uit de doeken te doen. Ik veronderstel dat er onder de billenknijpende, tooghangende (café Plansjee 14u tot 16.30u op donderdag, of in de Crossroads tussen 19u en 2am, in de buurt van de roodharige pool-speelster links achter), ietwat uitgezakte mesthoop van reporters bij humo waarschijnlijk mensen zitten die er lol in scheppen om hun eigen Belgische films onderuit te halen nog voor er een kat naar is gaan kijken, door het verrassingsaffect er uit te halen. Wat heb je er in godsnaam aan om al op voorhand te weten dat er in een film die of die scene in komt, of er met taarten wordt gesmeten, Darth Vader ‘I’m your father’ zegt of er marsmannetjes het hoofdpersonage weer tot leven wekken. What the fuck heb je er aan om dit soort besprekingen te lezen? Hebben mensen dan geen grijntje respect meer voor de makers van kunst? Dat ze alles, maar dan ook alles van te voren moeten plannen en weten en het dan vergelijken met hun opgekrikt verwachtingspatroon? Of om maar zeker geen verkeerde keuze te maken?

Om humo even een koekje van eigen deeg te geven:
volgende week in humo: een interview met Tom Barman, en Bart de Pauw, enkele leuke one-liners in open venster en een artikel over kinderprostitutie in Colombië, met daarbij nog een paar films die we gaan verraden op voorhand zodat u er alvast niet naartoe hoeft, en uiteraard ook enkele Mark-Uytterhoeven-goedgekeurde woordgrapjes en ditto-programma’s met Rob ‘schuurpapier’ Vanoudenhoven. Als dat nog niet genoeg is hebben we de column van Herman ‘pis en kak’ Brusselmans en een mooi artikel over wat er de volgende week op tv te zien gaat zijn (kwestie van u uw meningen al te laten vormen op voorhand, humo lezers hebben namelijk geen hol fantasie of persoonlijkheid, hoewel ze zich daartoe meer wanen dan de gemiddelde Dag Allemaal lezer uteraard, statusangst is ook hier allomtegenwoordig). Whatever, u bent waarschijnlijk toch geabonneerd en u zal na het lezen van de 2 Kamagurka strips (geen kwaad woord daarover) toch al gauw in slaap vallen… onze poen is weer binnen… tot volgende week; want dan hebben we een interview met Tom Barman en Rob van Oudenhoven, en misschien ook Arno, die hebben we nog maar 30 keer gehad…

l’ Enthousiasme Gloria, l’ Enthousiasme!

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku