Manifièsta of een siësta? Open brief aan de PVDA

Beste Peter Mertens, en bij uitbreiding, beste PVDA+

Ik ben een van die mensen die niet alleen je boek heeft gelezen, en de nodige partijstandpunten heeft opgevolgd en met aandacht gelezen, neen ik heb zelfs op jullie gestemd. Dit laatste bij wijze van volksvertegenwoordiging. Ik vond namelijk dat jullie met de uitleg die je gaf over de crisis en de huidige economische en sociale situatie, mij het best kon vertegenwoordigen in het stadhuis.

De uitslag is bekend, jullie zijn in Antwerpen zelfs groter dan de Open VLD geworden, wat resulteerde in een aantal zitjes (zei het in de oppositie, een onvermijdelijke plek voor een partij die als extreem-links wordtg bestempeld).

Ongeveer enkele weken geleden begon mijn onvrede over mijn stem echter door te dringen. Ik werd door een opdringerige vrouw aangesproken op een markt. Ze was reclame aan het maken voor de Manifièsta happening die jullie jaarlijks organiseren.  Aangezien ik er blijkbaar uitzie als jullie doelpubliek (sjofele kleding, buggy met een kindje er in, doelloos ronddolend op een markt) moest ik aanhoren hoe men een solidaire happening ging organiseren aan de kust, en dat ik meer dan welkom was.  Waarvoor dank, maar ik heb geen geld en geen tijd om me naar de kust te begeven. Meer nog, ik vind zo’n happenings totaal zinloos.

Enkele dagen later werd ik door een Turk (in diezelfde straat dan waar men me aansprak over Manifièsta trouwens) in elkaar geslagen omdat ik mijn gsm toestel niet wilde afgeven.  Op zich zijn dit twee losstaande feiten, maar ik ben eigenlijk ontevreden.
Terwijl jullie voor “de trage bewustwording” van de bevolking gaan door boeken, pamfletten en manifestaties, zijn er meer prangende problemen.  Heeft het zin om met allemaal gelijkgezinden te luisteren naar een speech van u?  Heeft Peter Mertens iemand te overtuigen op een veld vol socialisten en linkse mensen? Ik denk het niet. Het is zoiets als reclame voor ijsblokjes uitdelen op de Noordpool… niemand heeft er nood aan, en iedereen weet intussen wel hoe ijs smaakt. Men vist en gooit aas in dezelfde vijver, terwijl de rest van de mensen totaal ongemoeid wordt gelaten.
Meer nog, ik durf beweren dat u me niet echt vertegenwoordigd daar op het schoon verdiep. Niet alleen hoor ik nauwelijks weerwerk tegenover het beleid van de N-VA, maar ik zie verder ook geen echte fysieke acties.
En nee, op Manifièsta een springkasteel zetten, balonntjes en kindergrim gaan op zich niet veel oplossen aan de echte maatschappelijke problemen waar ik als “stem” mee kamp. Verlies van inkomsten, aangevallen worden door junks op straat, geen deftig werk vinden, mobiliteitsproblemen, en ga zo maar door… Hebben de mensen die daar in Bredene op het strand naar uw speech komen luisteren terwijl ze een cocktail naar binnen gooien niets beters te doen?  Zoals mensen helpen? Of zich organiseren en bewapenen om desnoods de revolutie die u zo bezigt ooit eens in de praktijk om te zetten?  Zijn jullie het soort socialisten die door in een cirkel te zitten praten en leaflets uit te delen iemand ECHT helpen?

Een boel vragen, die ik stel uit teleurstelling en sympathie. Want jullie partij krijgt eindelijk enig momentum (iets waar we al sinds de jaren 80 op wachten) … en wat doen jullie er mee? Naar mijn mening veel te weinig. Ik zie of hoor jullie niet, ik zie enkel dat de PVDA vooral graag in tenten en op stranden kruipt met gelijkgezinden, om dan te pleiten voor alles wat we al lang weten.
Misschien is het tijd dat jullie de hort op gaan, aan vakbondsgebouwen, scholen, bedrijven, stations, of zomaar op straat mensen gaan informeren op een duidelijke manier.

Ik voel me met andere woorden, niet echt vertegenwoordigd en twijfel er sterk aan of er geen andere partijen zijn, die ondanks hun rechts-liberale signatuur, toch ook nog wel iets betekenen voor de mensen.

Wordt geen partij van flyers en gelul,… die zijn er al genoeg.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku