over de dienstencheques

Ik begrijp het niet goed, dat mensen van de betere middenklasse of zelfs rijke mensen op vier Euro gaan zitten mekkeren wanneer het aankomt op het betalen van hun ‘dienaren’. (De scéne uit fight club komt spontaan bij me op: Tyler Durden says – “We’re the ones who take out your garbage!”)

In ieder geval dit libersociaal modern systeem om zwartwerk tegen te gaan heeft de naam ‘dienstencheques’ meegekregen. Zoals geweten heeft het systeem heeft vooral als voordeel dat mensen voor typische zwartwerk-jobs kunnen aangeworven worden op een legale manier. Daarbij genietend van voordelen zoals een verzekering en vervoersonkosten voor de werknemer EN natuurlijk ook een een goedkoper, belasting-vriendelijk tarief voor de werkgever.
In veel gevallen gaat het hier danook over ‘simpele’ huishuidelijke taken. (Ik zou ze het eens zelf willen zien doen, maar ok.)

Ikzelf ken iemand die de jongste weken in dit systeem heeft gewerkt.
Ja inderdaad, ik behoor tot de zogenaamde onderklasse, want ik ken mensen die nog gaan werken voor hun geld. Wat tegenwoordig een rariteit is geworden, maar leest u verder.

Laat ik haar voor de gemakkelijkheid Linda noemen.
Ze werd tewerkgesteld omdat ze haar vorige job beu was en omdat de mensen haar daar slecht behandelden.
Het dienstenchecue-systeem zag ze wel zitten aangezien ze daar een ruime 9 euro per uur zou kunnen verdienen (of toch, zo werd het voorgesteld).

Al gauw werd Linda door bureau X op een vriendelijke manier geïntroduceerd bij 2 klanten. Dat betekend in dit geval: grote huizen en villa’s waar mensen uit meestal vrije beroepen hun kroost van kleine appartementen, oerlelijke kunstobjecten en marmeren trappen voorzien.
Linda kreeg de nodige uitleg en rondleiding van een begeleider van het bureaa en mocht daarna beginnen poetsen bij deze mensen.

Poetsen is een breed begrip sinds de introductie van de “diensten”cheque : ze moest stofzuigen, alles opruimen, wassen, strijken,… kortom het hele huishoudelijke van die gezinnen op zich nemen.
Dit terwijl de vrouwen des huizes in geen velden of wegen te bespeuren vielen (bellen, naar de tennislessen gaan met de 4×4’s en boekskes lezen zijn uiteraard interessanter, alsook het volproppen van allerlei hondensoorten met speciale kapsels). De kinderen hingen veelal in de zetel TV te staren, of te ‘studeren’ waar dan ook.

Linda ging aan het werk, maar kreeg meteen ook te horen dat het niet ‘te veel cheques’ mocht kosten. En hier krijg ik het dus echt van (wat? – het vliegende schijt). Een hele villa opruimen en kuisen en de strijk doen van 3 kinderen en 2 volwassenen (en de smurrie opkuisen na hun feestjes) mochten al bij al maximaal 3 cheques van 4 euro kosten.
Uiteraard gaat dat niet. Zelfs al zou Linda enorm snel zijn geweest (wat ze niet kon zijn aangezien ze het huis nog niet kende, er zat dus nog geen routine in die je van een vaste poetsvrouw kan verwachten), dan nog had ze het niet klaargespeeld om heel die woning op te kuisen.

Het bureau dat haar aan het werk zette was al snel nieuwe klanten op haar ronde aan het zetten. Ze vonden het daar uiteraard lekker handig dat er iemand mèt eigen vervoer èn de Vlaamsche taal machtig kon opdraven voor hen. Aangezien Linda een eigen wagen bezit (een kleintje maar ok, het ding doet z’n job) kon ze dus makkelijker ingezet worden in afgelegen rijkere villa’s. Ze kreeg danook elke dag een kast van een woning voorgeschoteld, om dan telkens meteen te horen dat het VOORAL niet veel cheques mocht kosten. De obsessie met geld is bij zulke mensen groter dan de villa’s waarin ze wonen (het is hen gegund trouwens).

Wat denken deze mensen? Hoewel ze de gehele hal vol schabauwelijke kunstwerken hebben hangen, alles met marmer en dure beelden is volgepropt en de meeste kinderen in alle luxe 2-5 kamers ter hunner beschikking hebben dan NOG zijn ze te gierig (of onwetend) om iemand die komt kuisen en de boel onderhouden een beetje tijd te geven hiervoor.
Dan zelfs willen ze het uiterste, het onderste uit de kan. Waarschijnlijk ‘omdat het nu eenmaal zo’n wereld is’.
Deze mensen zijn zakelijk dom eigenlijk, denken op een onpraktisch niveau.
Linda werkte graag en wilde best wat geld verdienen door iemand anders’ huishouden te doen, maar enig respect en vooral vergoeding is er niet te verwachten in dit systeem, je verdient hooguit je kosten terug en je (minimaal) levensonderhoud.

Linda heeft danook ergens anders een job gevonden en de ‘ronde’ die ze deed in de steek gelaten. Althans, dat waren de woorden van het bureau. Mensen een schuldgevoel geven aangezien deze huizen nu een andere poetsvrouw moesten zoeken, om te lachen gewoon.
Dat in-de-steek-laten lijkt me eerder een term te zijn die nodig is om de moeders en vaders te beschrijven die hun gezin blijkbaar alleen maar gelukkig kunnen maken door veel spulletjes te kopen voor de kinderen en hen rijkelijk te supporteren in sporten en studies waar ze niets mee aanvangen omdat ze alles al hebben.
In de steek laten kan je ook eerder vastpinnen op mensen die zelf nog nooit een afwas hebben gedaan, nooit zelf de was en strijk van het hele gezin doen en niet weten hoeveel tijd het ECHT kost om een volledige verdieping van een villa met meerdere slaap- en badkamers op te ruimen.
Want anders kom je er nooit bij om dat allemaal te laten doen voor een schamele 12 Euro op 3 uur tijd. De bedalaars (Mark en Sylvain 😉 op het Astridplein in Antwerpen ontvangen zelfs meer geld per uur, en die hebben geen dienstencheques nodig, leven en eten ook en moeten vooral geen andere mensen uitpersen om rijker te worden!

Kortom, na eens gehoord te hebben wat Linda met het door ‘de meeste mensen’ fantastisch gevonden dienstencheque-systeem heeft meegemaakt kan ik maar één conclusie trekken: diesntencheques is bullshit!

Geen wonder dus dat men zoveel verloop van personeel heeft… ze willen steeds het onderste uit de kan. Iemand die speciaal 10 à 30 km rijdt met haar auto om dan iemand anders’ villa volledig te onderhouden in een razend tempo, èn perfect werkend (want uiteraard moet allesn brandschoon zijn) en nog vriendelijk zijn, en liefst blank, en liefst slim en liefst tegen 4 euro per uur? NO WAY, dat vind je niet, en dat zullen ze ook nooit vinden,… hetzij voor heel even, want Linda is niet gek.

Alweer een illusie minder dus, want diesntencheques zijn er meestal alleen maar om rijke mensen arme mensen te laten misbruiken omdat ze zelf voor niet veel goed zijn wanneer het aankomt op hun huishouden. Wanneer de wereld zo geËvolueerd is dat mensen hun eigen huishouden niet meer kunnen doen wegens tijdgebrek om geld te verdienen om net al dat onderhoud te kunnen betalen, is er iets grondig mis met die mensen. Wees met minder tevregen…
En indien je dan toch een poetsvrouw wil nemen, neem er een aan die wil werken, betaal ze goed, geef haar een kans om de routine te leren kennen en wees eerlijk en push de mensen niet om steeds 110% van henzelf te geven, want dat blijft toch nooit duren. Hetzelfde voor gewonen bedrijven trouwens, waar men ook meteen vanaf de eerste minuut super rendement verwacht, liefst nog van die ene witte raaf die ze willen selecteren.
Er zijn nu eenmaal geen uitzonderlijke supermensen die perfect, snel en bijna gratis werken.

Ter vergelijking, deze mensen in al die mooie villa’s werken waarschijnlijk ook hard (en velen ook niet uiteraard, die zitten gewoon op hun luie kont het geld te verteren dat ze erfden of cadeau kregen van ‘vrienden’), maar beseffen niet dat de economie van vandaag nu een maal niet draait op perfectie.
Gun een ander ook eens iets… en wie weet kom je dan wel mensen tegen de je hele huis onderhouden zoals het hoort, en wèl langer dan 2 dagen komen werken.

Want Linda zie je alvast niet meer terug, hoewel u er zelf van zei dat ze perfect werk leverde en ze zeker mocht terug komen. Tja,… wanneer je altijd het onderste uit de kan wil kan je wel eens zonder waterdragers komen te zitten niet?
Of het verhaal van hoe hebzucht steeds weer de bovenhand haalt.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku

Een gedachte over “over de dienstencheques”

  1. Veel OCMW’s hebben ook een dienstencheque-bedrijf. Daar wordt heel anders gewerkt als via uitzendkantoren e.d. De doelgroep is er ook anders, het scheelt allicht. Linda kan altijd daar eens gaan informeren. Of eens kijken op http://www.dienstencheques.be.
    Dit alles geheel ter info van een ervaringsdeskundige 😉

Reacties zijn gesloten.