Plastiekstad

Een tijd terug had ik het over #Borealis group, die een enorme plastiekfabriek (PHD) gingen bouwen in Kalo, in de Antwerpse haven.
Een fabriek waar een 700,000 ton aan plastiek uit zou rollen per jaar, met amper 100 jobs die het zou opleveren, met de nodige activiteit en vervuiling die de omgeving (en ons klimaat) er bij moet nemen.
Waren we trouwens net niet bezig om de wereld net met mìnder plastics op te zadelen? Blijkbaar niet in Antwerpen, …


INEOS

De volgende chemiereus die absoluut in onze Antwerpse haven zich wil komen nestelen is het Britse INEOS (die trouwens hun eerste vestiging ooit in Antwerpen openden ooit).

In onze Antwerpse haven is het altijd opengrenzen-beleid inzake chemiereuzen en vervuiling.
Voor chemiebedrijven is Antwerpen de spreekwoordelijke drol waar veel vliegen op af komen, want nu wil een zoveelste chemiereus ook nabij deze grote fabrieken komen zitten.

Ineos wilde twee fabrieken in onze haven neerpoten, de keuze tussen Rotterdam en Antwerpen was snel gemaakt, ook al ging het maar over enkele honderden job (ca.500 naar hun eigen schattingen).

Ze trekken hier zelfs meer dan 2,5 miljard euro voor uit (de kranten brengen het uiteraard weer als “investeren in Antwerpen”, maar zoals u weet gaat er van al dat geld geen cent naar de Antwerpenaar, maar puur naar hun eigen investering, … al brengt men het alsof ze ons geld komen schenken).

INEOS, is echter geen onbesproken firma.
In tegenstelling tot Borealis (die enkel een vervuilend eindproduct maken maar verder op zich geen mega-vervuilers kunnen genoemd worden operationeel gezien), heeft ineos niet de meest frisse reputatie.

Een simpele zoekopdracht leert ons dat er een hele resem fouten, ongelukken en grote vervuiling plaats vonden in hun vele vestigingen.
Een van de bronnen, (zie link) spreekt van onder andere branden en lekken van chemische stoffen in Duitsland en Schotland.
In eigen land waren er ook al incidenten, zo moest in 2006 het rampenplan even van kracht worden als gevolg van een brand bij Ineos Phenol in Doel.

De producten die ze maken, en de “fracking” die ze doen in de VS, maken hen ook tot een veel gebruikt voorbeeld van hoe het nièt moet.
Ze zijn met andere woorden volgens vele groene media, een tikkende tijdbom op gebied van milieu en de impact op de opwarming van het klimaat. Meer nog, een van de twee fabrieken die Ineos wil bouwen in Antwerpen, is een “cracking” unit. Die ingevoerde schaliegasstenen hier zou omzetten in ethyleen, gebruikt om in hun tweede fabriek om te zetten in… jawel: meer plastiek. (PHD).
Fracking is extreem vervuilend, maar ook de Cracking voor chemische componenten is niet zonder risico. Vooral voor het grondwater, de chemische stoffen die hier voor nodig zijn, hebben enorme invloed op de grondlagen en zijn ook ronduit gevaarlijk voor de hele omgeving. Cracking helpt om dit process goedkoop en snel te houden, en dus nog meer, nog goedkoper plastiek te produceren en petroleum te verwerken. Willen we dit in onze haven? Mag hier discussie over zijn?

De vraag is dan ook waarom deze deals niet meer in de verf worden gezet in onze media. Waarom wordt er niet openlijk gedebatteerd over de aanwezigheid van deze vervuilende bedrijven? Mag de bevolking het niet weten? Waarom reageren N-Va, SP.a, OpenVLD of de andere partijen niet? Zelfs bij de oppositie (groen, pvda) is er nauwelijks reactie hierop. Vreemd.

Waarom wordt Antwerpen een plastiekstad? Een stad en haven, waar elke chemie-firma met open armen ontvangen wordt, achter de schermen, en waar je in de media nauwelijks iets hoort over wat en hoe?

De verantwoordelijke voor onze haven, beslist gewoon zelf, en wanneer we kijken naar wat we reeds zagen gebeuren met de verschuiving van enkele concessiegronden voor Ineos -wat gaat zulks trouwens super snel voor zulke chemie-reuzen!- zien we enkel een rechte lijn naar alweer TWEE extra grote fabrieken die er bij komen in de haven.
Deze keer voor amper 500 jobs. Wat in een stad als Antwerpen een peulschil is, zeker wanneer je de mogelijke milieu impact meerekent.

In totaal krijgen we dus drie grote fabrieken bij, de komende 5 jaar, waarbij er ongeveer 600 jobs bij komen (althans initieel, de automatisatie zal enkel dat cijfer maar verlagen, deze bedrijven hebben in het verleden de aangeboden theoretische jobs steeds aangedikt in hun plannen, net om lokale overheden makkelijker te overhalen).

Dit zijn ook 600 jobs die er misschien beter zouden bij komen in meer duurzame sectoren, waar er ook investeringen mogelijk zijn, en waar we de vervuilende reuzen van Borealis, Bayer en Ineos, niet bij nodig hebben. Hun vervuiling kunnen vermijden en hun mogelijke veiligheidsrisico’s ook ontwijken.

De bevolking mag wel weten wat voor bedrijven er hier “deals” maken met ons Antwerps stadsbestuur.
Welke journalist wil hier dieper in duiken? Of laten we ook deze keer, alles gewoon passeren zonder meer? Tot onze haven HET chemie-knooppunt wordt van Europa, met alle nadelen vandien?

Deze twee bedrijven, zo bleek uit een artikel uit Nederland, zijn trouwens uit Rotterdam geweerd aangezien ze anders ooit minder moesten uitstoten om de CO2 normen daar te blijven halen. In Antwerpen was dat echter geen probleem,… daar lag de norm toch lager, of verwacht men duidelijk geen repercussies voor de vervuiling.

Vreemd is vooral dat er nul reactie komt. Niet uit milieu-hoek (Greenpeace, Groen, …) en al helemaal niet uit de coalitie-partijen van Antwerpen (SP.a , NV-a en OpenVLD) maar dan deze laatste drie partijen hadden we uiteraard niets anders verwacht dan complete onverschilligheid tegenover het milieu, zolang de investeerders hen maar tof vinden is alles dik in orde.
Ook vanuit de media, geen kik. Apache, VRT, VTM,… niks.
De media aandacht hiervoor bleef beperkt tot een zeer economisch-gericht artikel in De Tijd (da’s ook hun taak trouwens, niks mis mee), en daar moest de bevolking het dan maar mee doen.

Nu er toch zo veel leerlingen zich bewust worden van onze verantwoordelijkheid tov het leefmilieu, is het misschien hoog tijd om meer uitleg te vragen, of de nodige protesten te laten klinken aangaande deze fabrieken.
Of laten we dit àlweer stilletjes passeren?

kim0raku

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku

Een gedachte over “Plastiekstad”

Reacties zijn gesloten.