post

Dat overheidsinstelling en ex-overheidsinstellingen niet echt uitblinken in concurrentiëel zijn weten we al. Dat ze bezaaid zijn, of liever gezegd eerder aangevreten, door een onnoemelijk aantal luie jaren-70 ambtenaren, of mensen met een zelfde mentaliteit, weten we ook. Maar wat me enorm stoort aan bijvoorbeeld ‘de post’ is dat er maar geen einde komt aan hun lijdensweg.
De harde economische wetten zeggen nu eenmaal dat zulke trage, logge, oncreatieve, vastgeroeste bedrijven vroeg of laat moeten failliet gaan, of te wel moeten aanpassen aan de nieuwe tijden. Geen van beide gebeurt blijkbaar bij de Post.

Een paar voorbeelden die verder geen commentaar hoeven:
– Drukwerk voor 30 mensen in een 16-tal landen wordt via “De Post” verstuurd. Het drukwerk zat in een mooi doosje, voorzien van een cd. Deze pakketjes kwamen slechts in 5 gevallen aan, de snelste 2 weken later, de traagste 5 weken later.
De rest is gewoon ‘verdwenen’. Misschien geleek ons pakketje te veel op een cd-rom van een spelletje? Of zag het er uit als een K3 cd die nog mooi zou ogen als cadeautje voor de kinderen? hoe het ook zei, ze zijn verdwenen. Waarschijnlijk naar dezelfde met gestolen gyproc-platen gebouwde facteurszolder waar ook m’n CD-rom’s met shoot’m up games, 2 DVD’s en een aantal rekeningen liggen. Samen met allerlei andere dingen die meneer facteur niet echt meer wilde afleveren alvorens in café de sportduif een frisse Stella te gaan drinken en van zattigheid z’n pet de verwisselen met de politieman die naast hem woont.
Deze zelfde pakketjes werden na veel zeuren van de betrokken personen vanuit Nederland verstuurd. Na 6 werkdagen had iedereen z’n pakketje, inclusief de kerel in Colombië! Dit tegen een LAGERE prijs dan bij de Belgische Post.

Een pakket vertrekkende uit Groot-Brittanië ter grootte van een schoendoos, kwam in Antwerpen aan na 2 volle weken. Blijkbaar lag het al een tijd gewoon te rotten in het postkantoor en had niemand de moeite gedaan om het address te lezen, laat staan het te bezorgen. Want pakjes krijgen een aparte behandeling bij “De Post”, ze worden eerst grondig onderzocht op waardevolle stukken die ze eventueel dan zelf op hun bil slaan, om vervolgens rondgegooid te worden en beschadigd, en dan ergens op goed geluk neergedropt waar het dan van de goede wil of de beginnersnaïviteit van de postbode afhangt.

Ik heb ook echt wel gehad met dat Geo-route excuus… of rondes nu door een een computer of een doffe klerk worden uitgetekend, pakjes en brieven horen NOOIT verloren te gaan. Hier is gewoon iets anders aan de hand… sabotage van het personeel, vakbondsratten die hun ‘werk’ verloren zien gaan in de handen van een al te liberale regering (liberaal? wat was dat ook weer?), ik weet niet wat precies, maar de post heeft echt nood aan een maag en darmspoeling zonder voorgaande.

Er is dan zo’n klachtendienst, waar je je verloren gegane stuk post kan aangeven, … een van de mooie vragen die men daar stelt is:
“Hoe ziet het pakket er uit?”
“Hoe zou ik dat weten? Ik heb het nooit aangekregen oen!”

Waarna je van je formulier nooit meer iets terughoort, noch een ticketnummer krijgt van je zaak.
Waarschijnlijk stuurt men deze klachten met “De Post” op naar een hoofdkantoor, alwaar het op dezelfde dilletante wijze wordt behandeld en in de vergeethoek geraakt, symbolisch samen met de klager.

Ik kan alleen maar hopen dat de Deutsche Post (klinkt nog steeds raar), of zelfs ‘La poste’ in Frankrijk de hele boel overneemt, en tegelijk al die dikke, vaak overbetaalde, luie, ongeorganisseerde postzakken eens grondig her-opvoed en her-opleid inzake concurrentiëel zijn. Daarbij ook meteen gebruik makend van robots aan de loketten (even onvriendelijk dan de huidige psotbediendes, maar 1000 keer vlugger en efficiënter) en ook een aans aan die middeleeuwse openingstijden werkt,… om 16.30u je pakje MOGEN ophalen aan een loket is niet echt van deze tijd… (Ik weet het voor een postbode is het dan al laat op de avond, maar toch… de werkende delen van de bevolking zijn dan normaal nog gewoon aan het werk, of in de file)

De post, is samen met de NMBS een van die dingen die we eigenlijk maar beter aan de privé kunnen laten in dit geval… nu we toch bezig zijn met ons land uit te verkopen mogen ze voor mijn part ineens alles hebben, misschien komen er dan terug winstgevende, werkende dingen in de plaats van dit zootje ongeletterde apen.

PS:
Sorry voor alle jonge facteurs, jullie treft geen schuld uiteraard aan deze malaise… het gaat’m hier vooral over diegenen die er al langer dan 10 jaar werken en gewoon geen moer uitvreten, en nu het vernieuwingsprocess ook nog eens stokken in de wielen steken omdat ze niets beter te doen hebben.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku