spaarlamp

“Een op vijf Vlamingen wil geen spaarlamp
Zes procent kiest voor douchekop
BRUSSEL – Ongeveer 19 procent van de gratis spaarlampen die De Post verdeelt, wordt niet
opgehaald door de bestemmeling. “

Zo titelde de Standaard vandaag. Hoewel de standaard doorgaans een kwaliteitskrant wordt
genoemd, en zelfs hier en daar op de tafel verschijnt bij de meer begoede burgers, blijkt ze toch af en toe de meest ondoorgrondelijke journalistieke standpunten in te nemen. Ik snap bijvoorbeeld niet dat de journalist die dit artikel moest schrijven (waarschijlijk bij wijze van opdracht na het verliezen van een drink-wedstrijd in het café achter de hoek van de redactie, of nog erger: bij gebrek aan echt nieuws), er niet op in is gegaan dat misschien die 19% Belgen een JOB hebben. En dus simpelweg die stomme lamp niet kunnen gaan halen zonder er een dag vakantie voor op te offeren. Meer nog, is het bijvoorbeeld niet logisch dat 19% van de Vlamingen niet eens van het bestaan van zo’n spaarlamp afweet omdat ze gewoon alle reclame-achtige blaadjes weggooien wanneer ze die in de bus vinden? Of gewoon niet weten wat een spaarlamp is? En hoeveel Vlamingen staan er misschien niet tevergeefs, na hun werk, om 6 uur ‘s avonds voor een gesloten deur daar bij de post?

Vele mensen halen het niet eens om binnen de benepen kantoor-uurtjes langst te komen bij de post voor een pakje of een aangetekende brief, laat staan voor zoiets stoms als een fucking spaarlamp!
In feite is dit triest, aangezien zowat alle officiële communicatie, desondanks alle e-governement
gedoe, nog alitjd vie de papieren post gebeurd, en dat deze organisatie er in slaagt ongeveer
iedereen die werkt te vervreemden van haar door onttoelaatbaar belachelijke openingstijden erop na te houden. Dit is waarschijnlijk ook grotendeels mee de schuld van een hele resem vakbondsmensen, maar ok.
Wat erger is, er zijn dus 81% van de Vlamingen die WEL tijd genoeg hebben om gewoon tussen 10 en 16u, in de week, naar de post te sleffen, om daar een uur in de rij te staan, en dan een spaarlamp te gaan ophalen omdat deze gratis is. Van tijdverlies gesproken. Dat wil met andere woorden zeggen dat al die spaarlamp-freaks, of te wel uitkeringsgerechtigdigen zijn die zo weinig te doen hebben dat ze op een mooie maandagmorregend, bij wijze van afwisseling voor het in je bed blijven stinken, eens naar de post zo’n lamp gaan halen, oftewel bejaarden zijn die het halen van een spaarlamp zien als de verlossende actie die hen nog eens het samenhorigheidsgevoel geeft die ze al zo lang misten.
Het is bovendien een SPAARlamp, dus dat scheelt dan alweer.
Zo’n gratis spaarlampen zijn in feite discriminerende objecten. Je kan ze ophalen wanneer je
gehandicapt, werkloos of bejaard bent, Vlaming, en oplettend bent bij het sorteren van je post. De gemiddelde Belg tegenwoordig zeg maar. De werkende mensen, die bijvoorbeeld van alle reclame in hun bus meer dan genoeg hebben, en zoals ik achteloos alles weggooien dat nog maar van verre op reclame lijkt, hebben pech. Ze kunnen maar best geen gratis spaarlamp hebben, laat ze maar meer betalen op hun energierekeningen, want deze mensen verdienen niet beter. Ze hadden maar beter moeten opletten toen ze gingen werken die ochtend, in plaats van alle rechtschapen Belgen te gaan aansschuiven bij de Post voor een gratis spaarlamp. De werkende mensen mogen trouwens om diezelfde soort discriminatie WEL betalen voor een tramrit, terwijl het oudje naast hen duchtig gratis zit te rijden.
Verder had de standaard journalist ook eens een leuke schets kunnen maken van hoe de gemiddelde spaarlamp’er z’n dag er zoal uitziet. Ik ben daar als trouwe standaard lezer echt benieuwd naar. Je kan je zon’ dag dan als spaarlamp-freak ook voorstellen als een opsomming van wat mensen zoal doen qua nutteloos gedrag, als daar zijn:
– je auto die brandschoon is en waarmee je toch nooit rijdt, toch nog eens wassen om 8u ‘s ochtends
– aanschuiven bij de bakker om alle lekkers weg te kapen tegen dat de werkende mensen uit hun bed komen
– je hond uitlaten gekleed in een goedkoop trainingspak terwijl je de pendelaar die naar z’n werk vertrekt aangaapt als was hij een zonet uit de hemel neergebeamde alien.
– je trottoir schoonvegen of schoonspuiten met een tuinslang, terwijl je klef kijkt naar eender wie er voorbij passeerd met z’n spaarlamp.
– rondwandelen op straat zonder enig doel, kijkend naar het verkeer dat passeerd
– op de spitsuren, zo rond 17u, in de supermarkt gaan rondlummelen met je kar, liefst babbelend met andere spaarlamp-freaks, of gewoon met je gsm staan lullen bij de kipfilets.
– Bij de bank aanschuiven, om aan het loket te vragen hoeveel ‘centjes’ je nog op je rekenign hebt.
– bij de gazettenwinkel gaan vragen naar een lotto formulier; luid pratent over het weer

De post die spaarlampen verdeeld… het zal me benieuwen hoeveel van die milieubox-achtige grote weggeef-operaties men nog gaat doen vooralleer men door heeft dat de mensen dit soort gedoe echt niet nodig vinden… who the fuck heeft er tijd en interesse in zo’n dingen? Blijkbaar zijn 81% van de Vlamingen ‘sad gits’ die zo te zien tijd genoeg hebben.
Ik vind het trouwens typerend dat de standaard aandacht besteed aan zoiets,
terwijl er in feite veel meer te zeggen valt over de teloorgang van de post zelf… maar daar ging het artikeltje uiteraard niet over, dat waas waarschijnlijk te hoog gegerepen voor iemand die net een nachtje zwaar zuipen achter de rug had.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku