U mocht het niet weten van de persgroep

Enkele dagen terug, bonden enkele “thought leaders” in ons land, bij monde van een persgroep-krant, de kat de bel aan: er zijn te veel cruise-schepen die aanmeren in Antwerpen.

“O, wat een zaligheid” dacht ik eerst. Eindelijk mensen die het eens gingen zeggen. Eindelijk mensen die aan de kant stonden van wat ik #radicaalduurzaam noem. Een soort rechttoe rechtaan eco-beweging die klimaat en milieu echt ter harte wil nemen.

De cruiseschepen en de nieuwe platstiekfabrieken , allebei in Antwerpen, waren daar de eerste onderwerpen in.

Wat echter, na het lezen van die artikels, opvalt is de vrij matige verdediging, en de vrij zwakke insteek maar vooral valt de zeer slechte timing op.

Wanneer je als kudde-publiek van deze kranten pas zulke zaken leest, sta je er misschien niet bij stil dat de tijdslijn vrij hard wordt gemanipuleerd.
De planning fase, de debatten, de beslissingsronde, de eigenlijke toezegging waren op dat moment al gepaseerd.
De werken aan de nieuwe cruise-terminal (die een 210 mastodonten per jaar zal laten aanmeren voor de duizenen “snelle-hap en klaar toeristen”, die dan fake chocolade en fake wafels komen eten in ons veredelt pretpark dat de binnenstad geworden is,… om ook snel een selfie te nemen naast het al even fake beeld van Nello en Patrache en daarna op te rotten naar het volgende uitverkochte havenstadje dat haar eigen bevolking uitverkoopt voor het massatoerisme en de verdiensten van enkele politici).

Te laat

De cruise terminal in Antwerpen, was – net als de consessies voor 3 nieuwe plastiekfabrieken – reeds een voldongen feit op dat moment!

Inderdaad! Wanneer u de discussie en de “scherpe” artikel leest, moet je misschien ook de bedenking maken waar deze komieken, thought-leaders, redacteurs, columnisten en politici zaten VOOR de toezeggingen en beslissingen definitief waren.

Is het niet opvallen dat er eerst op de achtergrond, op een ontransparante manier, buiten het zicht van de media en publiek om (in dure restaurants) iets wordt bedisselt. Om daarna er snel te worden doorgehaald, om vervolgens dan ook nog eens als click-bait en een soort nep-debat te dienen in de pers?
Meer nog… zijn de mensen die zich voor de kar laten spannen van deze fake-debatten niet gewoon achter het net aan’t vissen?

Ik vind het in ieder geval opvallend dat een twitter account als @rduurzaam al sinds oktober 2018 lawaai maakt, net als ikzelf, over bepaalde zaken… en dat ik ook andere mensen hier over tekeer zie gaan online maar NUL reactie zie van diezelfde “thought leaders” in Vlaanderen.
TOT het moment dat het kalf verdronken is, de vergunningen voor de groten (zoals Ineos, Borealis….) binnen zijn.
Daarna wordt het niets meer dan een zoveelste debat. Waarbij men dan voor- en tegenstanders gaat opdiepen om allerlei onzin te schrijven of op TV hun gedichtjes te komen voordragen van de verschillende mafia -eh- lobbygroepen.

Intussen bent u als brave lezer en burger wel mooi belogen.
Op het moment dat iets belangrijk is, en er nog een beslissing moet vallen vanwege de overheid, hoort u NIETS.
Daarna bent u voer voor polariserende programma’s en artikels van mensen die het goed bedoelen (zoals Kees Meerman), maar verder niks aan de zaak zullen veranderen.

We moeten meer KORT op de bal spelen en vooraf reageren, vooraf eisen dat er openbaarheid van bestuur is, transparantie… en zoals we weten zijn ze daar in Antwerpen onder het bewind van BDW niet echt sterk in.

Intussen vissen we verder achter het net.

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku