Waarom de VDAB liegt

Ik moet even mijn gal spuwen.  De VDAB heeft me bedrogen, belogen, er in geluisd en ik ben er razend kwaad over.

Voor mensen die een opleiding willen volgen van de vdab, hou er rekening mee dat je vast gezet wordt, als stront behandeld wordt en vooral niet verder geholpen wordt.  Het enige wat ze doen in deze opleidingen is werk voorzien voor hun eigen mensen.  “Onszelf aan het werk houden is onze voornaamste taak”, zo zei een van de docenten het in een pauze.  En hij heeft waarschijnlijk nog gelijk ook,…

Leg het maar uit aan je toekomstige werkgever, een vol jaar van de arbeidsmarkt verdwenen zijn door een opleiding, maar tegelijk dus nul werkervaring hebben opgedaan, elke dag moeten opdagen, elke dag moeten leren en werken voor de klas, maar in feite gewoon een aanwezigheidsformulier hebben moeten invullen.
Je wordt er niet alleen gedegouteerd van, maar ook moedeloos.  Je eigenwaarde zakt kompleet naar een dieptepunt omdat men je in deze opleidingen zelfs niet als een mens erkent, maar gewoon als slachtvee dat voor subsidie en statistieken moet zorgen.  Voor centen voor de docenten, meer is je nut niet in een opleiding van de vdab. 
Men gooit tonnen geld weg op deze manier, om gewoon een bende luie ambtenaren (want dat zijn het) aan een job te helpen.  Deze zelfde ambtenaren zijn zelfs te dom een copie te nemen van een blad papier of een koffie te maken in een kantine, daar hebben ze dan externe firma’s voor nodig.  Al de rest van de moeite en geld gaat naar sigarettenpauzes en lange dagen die worden opgevuld met ‘er bezig uit zien’.

De leerlingen (werklozen dus) die in deze klassen zitten zijn een soort gevangenen, die onder straffe van geen uitkering meer te krijgen verplicht moeten aanwezig zijn, ook al is er niets te doen, de docent afwezig en de klaslokalen niet toegankelijk. 

In mijn geval is het nu zo schreinend aan het worden dat ik van iemand die veertien jaar voltijds heeft gewerkt, ben verworden tot een langdurig werklozen.  Niet omdat ik gewoon een jaar in mijn bed heb gelegen, maar omdat de vdab me een jaar heeft voor de gek gehouden met een opleiding die op niks trekt en vooral geen einddatum schijnt te kennen.
Indien ik geld genoeg zou hebben zou ik de vdab aanklagen, omdat ze structurele armoede en werkloosheid creëren in plaats van oplossen.  Er is geen enkele reden om iemand die vrijwillig een opleiding doet maanden en maanden te lang gevangen te houden in een systeem dat niet vooruit gaat en niet werkt.

Ik ben dus gepakt, gekloot en uitgekotst door een systeem dat me eigenlijk had moeten helpen. 
Geloof niks van wat ze op TV, of naar buiten toe beweren: de VDAB liegt dat ze stinken, … het ènige dat telt is subsidies opstrijken om ambtenaren lege lessen te laten geven aan mensen die ze liefst zo lang mogelijk in de werkloosheid willen houden.
‘Waarom volg je niet nog een opleiding?’ is dan hun vraag wanneer je er over klaagt.
‘Omdat jullie geen planning, visie, wilskracht, kennis, hulpvaardigheid en plichtsbewustzijn bezitten!’ is dan mijn antwoord.

En ik kan het bewijzen: Een opleiding die ik nu heb gevolgd voor 10 maanden moest eigenlijk 7 maanden duren,… en het einde is nog niet in zicht.  Men weet geen datums, geen planning, en wanneer je iets concreets vraagt vliegt men uit of krijg je halfbakken beledigingen in je gezicht geworpen.  Je wordt van alle waardigheid ontdaan, want er zitten werkloze vaders in deze cursus, die dan worden behandeld als een kind van 12.  Er zitten mensen die heel hun leven al hebben gewerkt, en nu door de crisis geraakt werden, en deze mensen worden als ge grootste idioten betutteld en afgesnauwd.
De VdaB is een complete mestberg die dringend aan een finale afbraak toe is,… want dit is contraproductief en kompleet niet te verantwoorden tegenover een maatschappij die efficiëntie vraagt.
De VdaB liegt.  Om hun eigen mensen in een soort van nep-werkloosheid, onder het mom van ambtenarij, centen van de gemeenschap te geven zonder de maatschappij te dienen en zonder gegevens bij te houden die nodig zijn om de boel te verbeteren.


Gepubliceerd via http://dagboekvaneendopper.blogspot.com/

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku

14 gedachtes over “Waarom de VDAB liegt”

 1. Als huidig VDAB-cursist Netwerk- en systeembeheer ga nu toch eens moeten reageren. Ik ben nu 8 maanden in opleiding. De aangekondigde einddatum (die op ELK contract aanwezig is!) voor mij is 18 juni. Dit is een verlenging op de eigenlijke datum omdat er cursussen aangepast werden.

  Wat u blijkbaar niet vertelt is dat VDAB gratis(!) opleidingen aanbiedt die leiden tot meer werkgelegenheid. De RVA erkent deze opleidingen en valt u dus ook niet lastig. Natuurlijk als je zo'n opleiding begint, moet je halverwege niet stoppen zonder reden, dat is simpelweg misbruik. Ze laten echter wel de mogelijkheid om eruit te stappen als je een job kan aanvangen. Daar ik ondertussen dankzij VDAB ook een internationaal erkend certificaat van Cisco heb kunnen verwerven, vertelt tevens dat de VDAB als "onderwijsinstelling" zeker genoeg contacten heeft om die werkgelegenheid aan te brengen.

  Perfectie is een onwaarschijnlijk concept. Elke onderwijsinstelling kampt met problemen, tekort aan leerkrachten, materiaalfondsen tekort enzoverder. Problemen komen nu eenmaal voor. Persoonlijke problemen daarentegen hoeven niet gespiegeld te worden aan problemen in zo'n instelling.

  Wat VDAB dan voorheeft op alle andere is dat ze gratis is. Je wordt verdorie gratis opgeleid en dan ga jij ondankbaar de VDAB afschrijven als een dekmantel voor ambtenaars. Ik hoop ten zeerste dat u zich schaamt. Dit soort blogs en oneerlijke kritiek zorgt ervoor dat het imago van de werkloze verlaagt wordt tot een parasitaire luierik die niets anders doet dan klagen. Nogmaals, schaam u diep.

  En zelfs als u uitzonderlijk een slechte ervaring hebt gehad met een welbepaalde VDAB-cursus, dan is de kans erg hoog dat u daar zelf mee aan de basis van ligt en ik laat zelfs de ruimte voor de kans dat het wel degelijk aan de VDAB ligt, maar dan nog blijft uw geval een uitzonderlijk geval en bent u zeer verkeerd bezig als u projecten als VDAB-cursussen afschiet voor anderen.

 2. In wat DD zegt, herken ik mezelf; ik heb gelijkaardige toestanden meegemaakt tijdens het volgen van een knelpuntopleiding.

  DD, u bent zeker geen uitzonderlijk geval (-:.

 3. DD Ik heb dit ook meegemaakt.
  Zo lang mogelijk profiteren van de zwakkeren.
  Mijn maat wou dezelfde opleiding volgen.
  Maar hij mocht niet.
  Te laat makker, jij bent de 11ste, er zijn maar 10 plaatsen vrij.
  Rond dit gebeuren zaten er wel 20 ambtenaren zeer blij dat ze een jaar verder konden zitgeld trekken.
  We zaten in lokalen voor 30 personen en dan maar klagen dat de opleiding per persoon Zeer Duur is.

  Draait rond 1 ding GELD GELD en nog eens GELD.

 4. Ik ben ondertussen ook 8 maanden in opleiding bij de VDAB. Ik kan alleen maar beamen wat hierboven is geschreven. De VDAB heeft mij op alle gebeid teleurgesteld. Je wordt aangemoedigd om een opleiding te volgen omdat dit zou zorgen voor meer werkgelegenheid. Volle moed stuur je je kinderen naar de opvang en zit je om 8:30 met open boeken klaar voor de aangekondigde klassikale les. Om 09:45 is er nog steeds geen instructeur te bekennen. Na wat zoeken vind je hem in het instructeurslokaal met alle anderen gezellig kletsend bij een bakje koffie gezet door de dame van de caffetaria. "Oja, na de koffiepauze geef ik klassikaal les!" (de koffiepauze die nb om 10:00 start)
  Om 10:10 opnieuw volle moed klaar in de klas. Om 11u komt hij binnen gestrompeld om dan les te geven tot 12:00.
  Geen nood, na de middag nieuwe instructeur, nieuwe les! 12:45 trouw op post! Om 02:00 komt ze verbaasd binnen. "hebben jullie nu les van mij? Had ik een test aangekondigd? Die heb ik zelfs niet voorbereid! Start maar je webcursusje op tot 16:00".
  Ermbarmelijk. En de volgende dag werd ik, door deze 2 instructeurs (!), op het matje geroepen. Ik kreeg een schriftelijke waarschuwing omdat ik 5 min te laat kwam die dag. Nog 1 waarschuwing en er werd aangifte gedaan bij de RVA en ik werd geschorst. En zo word je idd 'gegijzeld'. Zit je een hele dag je broek te verslijten in een opleiding die geen flut waard is, waar je niet uit kan zonder dreigementen van schorsing, waar je je constant frusteert in de eindeloze pauzes van de instructeurs en hun laksheid, hun gebrek aan werkethiek en bovenop hun advies hoe je je moet opstellen op de werkvloer moet aanvaarden als waarheid. Geen gedwee houding staat gelijk aan een slechte evaluatie en dan is je opleiding helemaal voor niets geweest. Het is simpelweg schrijnend. Ik heb tot nu toe alles opgevolgd wat er mij opgedragen is geweest. Haalde goede resultaten, werkte de opgedragen taken (en meer) netjes af, heb op eigen initatief bijkomende examens gevolgd (niet door hen georganiseerd) en volg nu, naast mijn stage, nog een extra opleiding naast die van hen. En nog word ik 'gegijzeld'. Ik MOET elk uur dat ik geen stage heb, aanwezig zijn ook al is de opleiding afgesloten. En anders worden de dreigementen weer boven gehaald.
  NEVER.AGAIN.

 5. Ken die soortgelijke situaties ook. Unknown. Want ik ben nu ook met mijn zevende maand opleiding bezig maar voel ook dat ik helemaal niet voorbereid ga zijn op de arbeidsmarkt. We hebben eigenlijk 10 maand de tijd om bijna 30 modules af te werken van de opleiding maar de instructeur heeft vorige maand 2 weken verlof genomen omdat hij teveel overuren deed, en deze week is hij terug een week met verlof. Het strafste van al is dat wij moeten komen opdagen als onze instructeur er zelfs niet is. We krijgen theorie afgerammeld in een paar uur tijd over een bepaalde module en er wordt dan verwacht dat we dat direct kennen, de organisatie gaat alles behalve soepel en de volgorde waarin de modules verlopen gaat niet volgens een logische volgorde. We moesten met bepaalde machines beginnen werken en ik was er ong 3 weken mee bezig en op een bepaald moment moesten we stoppen met deze machines te werken omdat ze weg gingen. Er moest vanalles verhuisd worden en wij moesten dan maar wat meehelpen terwijl het eigenlijk totaal niks met de opleiding te maken had. Ik volg nu 2dekans onderwijs en ken daar ook iemand die gewoon opleiding volgt met de VDAB. Ik vroeg hem, wat moest je de voorbije dagen doen terwijl wij TKO volgden. Hij zei dan, ik moest gewoon wat machines helpen verzetten. Zo hebben wij ook dagen achter een computer gezeten terwijl hij te druk had met machines te verhuizen. Hij gaf ons 's morgens een opdracht en daar moesten we het een hele dag moeten doen, ik volg nu deze opleiding omdat ik een A2 diploma wil halen en anders als ik via interim werk, krijg ik ook een klotesysteem als een activa kaart. Dit is een systeem waarbij ik op het einde van de week maar de helft betaald krijg in plaats van het gewoon loon. Een simpel voorbeeld, ik krijg normaal gezien 300 euro per week maar door die kaart krijg ik maar 150 euro en zo houden zo het geld opzij tot bijna eind volgende maand. Ze smijten je buiten na ong. 3 maand terwijl het zelfs nog geen volledige maanden waren en zo blijf je verder kloten, heb 5 jaar in de bouw gewerkt maar het bedrijf is failliet gegaan en heb daarna 4 jaar ergens anders gewerkt als operator maar vloog buiten wegens 'opzettelijke procedurefouten' Daarmee volg ik nu deze opleiding maar ben wel heel onzeker over mijn toekomst, gelukkig heeft mijn vriendin nog vast werk anders zaten we zeker in de problemen. Paar voordelen heeft de VDAB wel, opvang wordt betaald en je vervoerskosten maar los daarvan zou ik toch graag beter opgeleid worden.
  Ik word volgend jaar 30 en heb weinig zekerheid voor mijn toekomst, heb een kind op te voeden en weet wel wat ik wil, EEN VAST WERK!!!! Maar ja, de Syriërs zullen onze jobs wel overnemen want zo belachelijk is onze overheid wel en dat klotesysteem in ons land.

 6. Man man, wat een miserie. En ik klaag de VDAB mij steeds weigert een opleiding te mogen volgen. DTP, ICT front-end, ICT webdesign, ICT smartphone app ontwikkeling, of CAD, tekenaar men blijft uitvinden ik op een of andere manier die opleidingen niet aan zal kunnen. Echte kwakkelende eigengereide zeveraars. Uitvinders met een misplaatste machtspositie waarvoor ze eigenlijk te muizig zijn en onbetekenend. Zielige ambtenaarkes.

 7. Helemaal mee eens. Ik zit vast in een opleding die totaal oninteressant blijkt. We moeten irrelevante lessen volgen terwijl we kostbare tijd verliezen die we in ons specialisme zouden kunnen steken. Vooral voor Frans zitten we meer nutteloos te kletsen over vanalles en nog wat, in het NL dan nog, waarbij het duidelijk is dat vooral de leraar zelf een hele hoge dunk van zichzelf heeft en zichzelf heel graag hoort praten. Echt een absolute waste of time. Een bende ambtenaren bijeen, inderdaad. Mensen die al 23j ofzo bij de VDAB zitten en het ons dan eens gaan vertellen hoe het moet. De reportage van Telefacts zat er boenk op (3 à 4 lessen met onbruikbare tips over je CV). En hun CEO, Fons Leroy, die houdt zich vooral bezig met zijn eigen carrière en zijn boekjes en ridicule tweets.

 8. Ik volg nu zelf een opleiding bij de VDAB, die is nu de laatste fase ingegaan…stage!!!
  De opleiding was voor een knelpuntberoep ( logistiek planner ) dus werk gegarandeerd na de opleiding.
  Helaas driemaal helaas, ondanks dat ik voor alle vakken ruim voldoende gehaald heb en enorm gemotiveerd was bleek het eigenlijk allemaal geen rozengeur en maneschijn te zijn…
  Na meer dan 100 !!! sollicitaties eindelijk een stageplaats gevonden te hebben met geen verdere optie op vast werk weliswaar wordt ik er behandeld als een stront om even van te profiteren omdat het nu ff druk is…
  Een interim kost geld en een stagiair is gratis…
  Alles wat jullie beweren klopt ook en heb ik zelf meegemaakt tijdens de 9 maanden durende opleiding trouwens…
  Het uiteindelijke resultaat is dat mijn motivatie nu onder het vriespunt geraakt is en ik zelf moet vechten tegen een depressie…
  Vdab my ass…zakkenvullers met weinig respect voor de mensen, slachters zonder scrupules van mensen die het wat moeilijker hebben om een goede job te vinden op de o zo al beperkte arbeidsmarkt.
  Helaas, ik zie de toekomst somber in.

 9. helemaal waar zowel door de vakbond, rva, vdab serieus in de financiele problemen gekomen. Mens doe dan eens de moeite om terug te gaan studeren. Blijkbaar wordt men gestraft omdat je vooruit wil.

 10. Ben nog “ maar” 2 maanden bezig aan een opleiding en ik herken heel veel zaken in jouw verhaal. De eerste 4 weken werden we in een lokaal gedropt waar we volle dagen zelfstudie deden en hele webcursussen zonder instructeur in de beurt doornemen. Ik heb net zoals bij mijn ex-werkgever die net als de Vdab een overheidsinstelling zijn heel sterk de indruk dat de poppenkast moet blijven draaien en ze vooral niét helpen met zoeken naar werk. Er zijn natuurlijk altijd instructeurs die hun rol naar behoren vervullen want ook zij zijn niet tevreden met de organisatie. Had ik geweten dat het een bewaarplaats was voor werkzoekenden dan zou ik me nooit ingeschreven hebben…De enige manier om eruit te geraken is werk vinden!

 11. Beste Allemaal,
  iedereen die een uitkering ontvangt, heeft daar recht op.Anders krijg je deze uitkering niet.Dat houd in dat je daar zelf aan bijgedragen hebt.
  Niemand zit vrijwillig in deze situatie maar het systeem zorgt er zelf voor dat je er moedeloos van wordt.
  Wat mij is opgevallen is het volgende.Er blijkt dus geen vaste regelgeving te bestaan.Dat houdt in dat iedere VDAB consulent zelf maar wat aan moddert.De VDAB consulenten zijn zelf ex werkelozen die een interne opleiding gevolgd hebben. Het algemeen opleidings niveau van deze mensen kan derhalve laag zijn.
  Er zit te veel verschil in handelwijze zo mag de ene persoon een rijbewijs gaan halen en de ander krijgt een begeleidingstraject aangeboden.
  Verder is het mij opgevallen dat ze zeggen dat je verplicht aan mee moet werken.Maar je moet wel altijd een handtekening zetten.
  Ik vraag mij dus nu echt af of je wel verplicht bent om overal op iedere aanbieding van de VDAB in moet gaan.Er bestaat geen regelgeving en waarom mag Pietje wel gaan en Klaasje niet etc etc.
  Het gelijkheidsbeginsel is een algemeen principe dat iedere burger (wettelijk) gelijke rechten en een gelijke behandeling in gelijke gevallen toekent. Het gelijkheidsbeginsel kan gerekend worden tot de gelijkheidsrechten onder de grondrechten en/of mensenrechten en is vastgelegd in veel internationale verdragen.
  Ik wil mij zeker niet opwerpen als deskundige maar ik merk wel op dat er een soort van angstcultuur rond de VDAB hangt.De persoon DD die deze blog heeft geschreven waardeer ik enorm omdat hij de moeite heeft genomen en zijn nek heeft uitgestoken om zijn ervaringen hier te delen.
  Ik ben zelf, na bijna 30 jaar gewerkt te hebben, werkeloos geworden.
  Eindelijk tijd voor mijzelf jaja..zo naïef was ik nog.Ook ik werd geplaagd met allerlei vragen.En ze stuurden mij zelfs onder een MRI scan.Later werd tegen mij gezegd dat ik de medische molen zelf had aangevraagd (en ja ik had een handtekening gezet omdat het moest).Dus ze brachten het alsof het verplicht was.Het hele circus heeft meer dan 1 jaar geduurd in ieder geval.
  Ook ik, heb ondertussen vele afwijzingen gehad ook niet om vrolijk van te worden.De arts heeft gezegd dat ik werk kan vinden in de regulierende arbeidsmarkt.Nu willen ze mij droppen bij zon GOB bureau en dan zou ik stage moeten lopen en werkplekleren en meer van dat zon laag niveau gezever.
  Het is van de zotte dat je met 30 jaar werk ervaring hiermee lastig gevallen wordt !!!!Ik heb derhalve dan ook geweigerd om mee te werken aan zon arbeidsbeperkingen bureau.
  Ik schrijf een andere keer wel weer verder , reacties zijn altijd welkom van mensen die dit ook geweigerd hebben.

 12. GE KUNT NOG BETER ASIEL AANVRAAGEN , dan heb je tenminste nog elke week zakgeld.nu niks na 23jaar hard gewerkt te hebben heb ik geen uitkeering. en waarom 23 jaar lid zijn van de vakbond?die helpen je helemaal niet . ze zorgen dat de mensen ziek worden .ik wou eerst ook een opleiding volgen maar nu ik dit allemaal lees denk ik er toch wel anders over . RVA EN VDAB KIJKEN NIET NAAR HOELANG JE GEWERKT HEBT!!! ik leef nu noodgedwongen van mijn spaarcenten dus ik moet niks.

 13. Ik schiet mee af en zo zijn er honderden. Ik heb mij al 8 keer ingeschreven om aan een opleiding te beginnen, 8 keer ben ik geweigerd geweest. Een 34 jarige man die al 9 maanden aan het lijntje word gehouden. Ik ga ermee naar de kranten want die amateurs van de vdab zijn..

Reacties zijn gesloten.