Waarom ik Sinterklaas vervang door een Kleurige Wolk

Het is weer zo ver: de commerciële aanbiedingen voor de “Hij komt”-periode. Een eindejaarsgevoel waarbij steevast de tradities en de kinderlijke o-zo nostalgische gevoelens moeten bovengehaald worden door marketingmensen teneinde zo veel mogelijk te verkopen. De economie moet immers draaien, de consumenten-tokens waarvoor we gaan werken elke dag, moeten dringen terug kunnen vloeien naar diegenen die de grondstoffen beheren.

Bij ons, zeker in Vlaanderen, hamert men er van jongs af aan in dat dit moet gebeuren met een vent met een baard en een mijter, op een paard, met z’n knechten… die cadeau’s komen geven en door een schoorsteen naar beneden komen.
Wie heeft er nog een schoorsteen?
Welk kind weet nog wat een “mijter” is? 
En een bisschop? Of bij uitbreiding: kerkelijke figuren?

“Ja maar onze tradities” klinkt het dan. Welnu, het is me wat, … als een volk of streek een traditie heeft (bij voorbeeld met tomaten naar elkaar smijten op de dag van de oogst), dan is dat op zich iets leuks om in ere te houden. Soms moet je echter durven evolueren. Niet omdat de traditie niet mooi of waardevol was, maar omdat ze geen nut meer heeft. 

Het nut van Sinterklaas en het hele gebeuren is weg. Los van het hele politieke belachelijke getouwtrek, stoort me vooral dat elke familielid dan zijn of haar “15 minutes of fame” moet op beginnen eisen.
“Maar ulle Thomas komt dat ook HIER zijne Sinterklaas halen hé?”
En dan “Ah maar de sint komt toch bij ons OOK he”

Die druk op zich al, maakt dat ik De Sint echt ben beginne haten, … niet alleen moet je je kind wijsmaken dat een flurk met een mijter op bestaat, dat die in Spanje leeft, een GOED iemand is, en een hoop knechten heeft (die dan ook nog eens zeer zorgvuldig moeten letten op hun maquillage teneinde niet half doodgemept te worden door allerlei drukkingsgroepen).
Maar je moet dan ook nog eens je kind, om de meest ongunstige jaar-einde periode gaan voorzien van cadeau’s.
Dit zou veel beter uitkomen ergens rond juni. Ook voor vele andere zaken zoals commerce trouwens. De dode periode in juni voor vele kleinere zaken, zou een kinderfeest wel zien zitten denk ik, in plaats van rap-rap net voor de Kerst drukte te mogen paar weken in Sint-modus te gaan.

Komt daar bij dat het barst van de Sint’en overal. Van shopping centers, tot je lokale markt, de stoeten, op TV, ja zelfs tot in de supermarkt wordt je met De Sint in al z’n vormen geconfronteerd. Onmogelijk om een kind, zelfs van 3 jaar nog wijs te maken dat die Hollandse Sint met z’n scheve baard, niet dezelfde is dan de ECHTE Sint van op TV, die handen komt schudden met een lokale politieker. Een kind snapt het op de duur ook niet meer, waarom al die volwassenen zo gespannen doen in deze periode: van hot naar her rennen voor cadeau’s, discussies met familie over wie er wanneer over en weer moet rijden om Sint te komen halen… bah. 
Deze ‘traditie’ heeft geen nut meer, buiten het economische en het even extra aandacht geven door de kinderen.

Die twee items uit de Sint-traditie kunnen we evenwel perfect laten overnemen door iets anders.
De cadeau’s blijven, en ze worden bij ons voortaan gebracht op 6 Juni. Meteen ook een mooie ode aan de “D-Day” uit 1944, ‘t is dankzij hen dat we nog iets kunnen vieren voor onze kinderen denk ik, … en die soldaten hebben ook echt bestaan, hebben echt iets gedaan en zijn geen schimmige figuren met een mijter op.

Daarbij komt dat op 6 Juni er uit een andere dimensie wolk. Deze wolk stelt alle lieve mensen voor die voor kindjes iets willen doen. Deze wolk verandert elk jaar van kleur. In 2019 zal de wolk roze zijn, in 2020 geel, enz… 
Op die manier komt er elke 6 Juni, voor mijn kinderen een gekleurde wolk wat cadeau’s brengen, ENKEL op de plek waar ze die nacht sliepen. Aangepaste chocolaatjes en marsepein zullen voorzien worden, alsook wat fruit, en cadeau’s.
En op 6 December? Komt er niemand meer… enkel bij gestresseerde traditie-ouders die zichzelf nog willen opjutten met die truut komt er nog een vent met een mijter door de schoorsteen gekropen. Bijkomend voordeel is dat de Wolk niet door een persoon kan nagedaan worden op youtube of met degoutante hollandse stemmetjes je kind zit op te jutten … de Wolk heeft weinig verhaal. Ze is er gewoon, en het enige nut is cadeau’s geven en stress te verminderen. Zonder achterlijke liedjes.
Prachtig toch?

Wie mee wil doen: gebruik :  6 Juni #KinderWolkDag als referentie.

PS: Zie ginds komt de wol-ek uit een andere dimensie weer aan,… bekt niet echt lekker. En da’s ook de bedoeling 🙂

twitter:  @kim0raku 

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku