WazeOff

Een jaar ofzo terug, heb ik besloten de Waze app te de-installeren van m’n phone, de reden was simpel: het is eigenlijk waanzin om een wegen-app te gebruiken in België om ‘sneller’ te zijn. 
Het gebruik van deze app liet me beseffen dat ik ook eigenlijk slimmer wilde zijn dan de rest, … het effect is zo dat je de app installeert en dan wanneer je aan’t rijden bent, of voor je vertrek, kan zien waar er eventueel hindernissen, files, werkzaamheden of ongevallen zijn, waarna de app je een betere route geeft.

Op zich zou dat nuttig kunnen zijn, ware het niet dat het nut hiervan gradueel af nam, meer nog: ik durf beweren dat we onze verkeerssituatie nog veel erger hebben gemaakt met de invoering van deze app.

Het effect dat iedereen individueel beoogt door dit te gebruiken is ‘sneller’ zijn, het ideale gebruik is: je wil van A naar C via B, maar in B is er een ongeval gebeurd. Waarna je van A naar C rijdt, via D. 
De mense die in B zijn aan’t aanschuiven doen er 1 uur over, en jij… de slimme Waze-boy or Waze-girl gaat er dan pakweg 30 min. over doen. Da’s de theorie (en de praktijk in’t begin).

In realiteit gaat iedereen op de smartphone kijken en zien dat B geblokkeerd is, en via D rijde, waarna je zowel op de eerste als tweede weg 45 min stilstaat. 
De mensen in rustige straten, zien ook meer en meer sluipverkeer, waarna de lokale overheden (op onze kosten) weer meer verkeersdrempels gaan plaatsen om de lokale bewoners tevreden te stellen (de paradox is, dat dezelfde mensen die klagen over sluipverkeer in hun straat, meestal ook zelf ergens anders door Waze door anderen hun straten gaan ‘sluipen’, … zo stond ik ooit ergens op een smalle weg tussen twee weides in, rond Lochristi, terwijl ik van heinde en verre daar niet moest zijn, maar het wel de ‘snelste’ weg was. Tot groot jolijt van de omstaanders die letterlijk 30 Waze-volgers geblokkeerd zagen staan in een zeer landelijk gehucht aan een bruggetje.

Waze en gelijkaardige apps hebben ook een ander, meer verdoken, negatief effect: het normaliseert de verkeersellende waarin we zitten.
Want op zich maakt het niet uit of u 1u50 of 2u15 in de file zit: uw tijd en uw dag is verpest, net als de lucht. 

De overheid (want ook deze instantie spring graag op trends, … jaren te laat) is nu ook bezig met meer verkeers-data te verzamelen. Ze doen aan data-mining, zogenaamd om ons verkeer vlotter te laten lopen.
Dit is ook een pure illusie. Met je steden, autosnelwegen en indeling van de ruimtelijke ordening die we nu kennen, gecombineerd met de drang om mensen woon-werk verkeer te laten bezigen van de ene naar de andere stad, kom je met data-mining niet ver. Je kan hier en daar wel bijsturen uiteraard, maar dit zijn allemaal drogredenen om te doen (op papier vooral) alsof je er mee bezig bent, alsof je er iets aan wil doen. In realiteit heeft men echt niet liever dan dat vele mensen zich in de wagen begeven, elke dag enkele uren kwijtspelen, niet te ver nadenken en liefst in hun wagens naar de propaganda, reclame en politieke bagger luisteren op de radio. Intussen brengen de taxen op brandstof op, en denken de mensen niet te veel na. Peuter rustig verder in je neus, achter het stuur, tussen alle andere lemmingen in blikken dozen, gesponsord door uw eigen taxgeld, terwijl u naar een monoloog van een PR-minister luistert over een flut-onderwerp. En vertrouw Waze, want dan ben je een paar minuten rapper op je werk dan die “idioot” naast u op de baan, die Waze misschien niet gebruikt. 🙂
 
Dus neen, ik neem voortaan gewoon de wegen die ik zou moeten nemen, wanneer daar dan een ongeluk gebeurde en ik sta in de file, dan is dat maar zo. Ik laat intussen de kleine invalswegen over aan de om-ter-eerste mensen, de Waze-helden en het Stoere snelle Sluipverkeer. Hopelijk heeft die paar minuten dat ze uitspaarden een positief effect op hun welzijn. Ze kunnen er misschien nog een extra candy-bar mee uit de snoepmachines halen op’t werk terwijl ze tegen hun collega’s zeggen “Ja, want eh… ik gebruik Waze, dus ik reed zo langst die kleine baantjes en zag in de verte dat ze aanschoven tot aan de afrit. Haha, ja ik ben dan rond gereden en dan was ik hier toch rapper”.


kim0raku

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku