woorden zonder daden

Soms zijn er geen scheldwoorden genoeg om iemand te beschrijven. Soms zijn er geen woorden genoeg om een goede vuistslag te vervangen. “Zoals het hoort”, zegt men dan, en men gaat verder met het nutteloos babbelen over allerlei apparaten. Alles bestaat uit apparaten tegenwoordig. Je kan geen conversatie starten of er moet wel iemand over z’n coole PDA, verfrissende airco, auto, TV, eierkoker, electrische gitaar of modieuze camera beginnen. En ik doe dat zelf ook te vaak. Ik heb het dan over mp3 spelers en over routers. En in feite bedoel ik “keep on fucking”. Ik was dus aan het vertellen over iemand die een hele reeks van scheldwoorden zou kunnen verdienen. Het is niet iemand die je kent, het is niet iemand die je in je buurt hebt zitten nu. Want deze persoon is fictief. Een soort van SID 6.7 versie van alle slechte eigenschappen die iemand kan bijelkaaar kweken uit de biografiën van alle andere mensen voor hem die slechte eigenschappen bezitten. Ik kan niet neerzitten in een lederen zetel en veesten, zonder aan de geur te denken die uit z’n mond komt. Ik kan geen interview lezen met Bono zonder te denken aan z’n holle, wereldverbeterend-irritante getater. Ik kan de rotsmoel van Sven Ornelis niet zien zonder aan de zelfde allesovertreffende betweterige fake nichterige, cassante, op de slechte momenten nicotinezweet-uitstortende, dentair onderontwikkelde, uitgekuitte, verraderlijk kijkende, onzeker maar toch wijselijk kijkende krampachtig aangekwekt onnatuurlijk lachje vertonende rotkop te zien in gedachten. Ik kan geen natte stinkende hond ruiken zonder te denken aan al die keren dat ik in de buurt vertoefde van zoveel wild in het rond luchtkastelen bouwende arrogantie. Ik kan geen walging meer vertonen van rot geserveerd en met een pikant sausje gemasqueerd chinees gerecht kortom, zonder de spontane associaties te maken met de eenmans-sekte, de dikke omgekeerde magen veroorzakende frustro-hoop zonder ballen, zonder mening, zonder durf.

En alsof dat alleen nog niet genoeg was, begint dit heerschap zonder uitzicht, zich op te waarderen tot een Ken van Barbie achtige figuur, inclusief plastieken kapsel, ditto auto en een nep personaliteit om zich er met behulp van enige mensen met macho gedrag en slechte kledingssmaak te voorzien van H&M kleding waarbij een V-hals het feit moet verbergen dat hij niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een dikke nek heeft, en bovendien zich bij het minste of geringste aangevallen voelt en zich dan beroept op z’n paruchenverstand-soort van brilliante ideeën om zich te verdedigen met flauwe woordspelingen, Mark Uytterhoeve-grappen en andere arrogante bullshit. De man die anderen opzadelt met z’n plannen die nooit enige uitvoering kennen, maar waar je eindeloos mag naar lusiteren, tot je zelf zin hebt om in zijn plaats iets te doen, om er vanaf te zijn. Je zou dan gewoon in zijn plaats rijkswachter, hulpverlener, wereldreiziger, would-be fotograaf, regisseur, kok, zelfstandige uitbater van een gazettenwinkel, juridisch consultant, astronaut, binnenschipper of schilder willen worden. Gewoon om hem een koekje van eigen deeg te geven, gewoon om hem wakker te schudden in de wereld die hij rond zich bijelkaar heeft gezeverd in oudezakken-café’s waar hij koning éénoog in he land van de blinden kon spelen. Om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat niemand die er geen financiëel profijt bij heeft zich ook maar een fucking zak aantrekt van wat hij denkt, doet of wil. Aangezien niets wat uitmaakt bij mensen die andere mensen als machtsobjecten ziet. Enkel de handelingen doet die hem in het middelunt van de belangstelling brengen en bovendien enkel maar dilletante raadgevingen, zonneblinde handelingen, spuitpoep-veroorzakende opmerkingen en verknipte wars van enige opbouw tot stand gekomen of eruditie als basis hebbende politieke standpunten, zeer fragmentarisch opgebouwde pseudo-wetenschappelijke theoriën uitbrakende, zinledige babbels, kan ten berde brengen wanneer het eens 2 minuten NIET over hem gaat.
Of de man die mensen zonder enige schroom met een kluitje in het riet stuurt, goed wetende dat dit problemen veroorzaakt voor deze personen, en dan achteraf leevermaak vertoont, in plaats van echt z’n mening te durven zeggen, of te durven toegeven dat hij geen raad weet. Neen iemand moet per sé z’n mening en raad horen, ook al weet hij van niks. Uit pure lafheid en eigendunk.
Geen wonder dat iedereen hem laat barsten en als het dan even niet anders kan, vriendelijk in z’n gezicht lacht om even een kortetermijnsvoordeel binnen te halen.
Net zoals ik trouwens deed … Je kan moeilijk anders met iemand wiens enige doel in het leven bestaat uit kritiek geven en andermans lucht stelen, of pleziertje af te pakken.
Na jaren van utopische flodders, kortzichtige, van weinig permissiviteit getuigende hersenspinels te hebben gehoord heb ik het ook voor bekeken gehouden. Moge u verder nog veel plezier beleven aan het rondtrekken met tuig van de richel, de fly-boy uithangen en je bewegen in m’n stamcafé’s. Goed wetende dat buiten de uitbaters niemand je graag ziet komen, en dan nog, want door jou blijven er goedbetaldende klanten met vrienden, weg.
Arrogant, misplaatste pretentie-verkopend, hufterig, opgeblazen, laf, stuk gezichts-biefstuk zonder mensenkennis!

Gepubliceerd door

kim

twitter.com/kim0raku